MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заклик до захисту освітян в Україні

18.07.2011   
Дирекція й члени Української вільної академії наук (УВАН) у Канаді оцим звертають увагу академіків, педагогів і освітніх діячів демократичних країн на надужиття національних і культурних прав українського населення в Україні, де, від т.зв. освітніх «реформ» і «реорганізацій» Міністерства освіти, районові влади переходять до чорносотенного переслідування й усування з посад невідповідних владі, виключно українських культурних діячів.

Українська вільна академія наук (УВАН) у Канаді

Ukrainian Academy of Arts and Sciences (UVAN) in Canada

235 McGregor St., Winnipeg, Manitoba

Canada R2W 4W5

Tel. (204) 942-5095

E-mail: [email protected]

 

9 липня 2011 р.

 

Прес-реліс (Для негайного розповсюдження)

 

Дирекція й члени Української вільної академії наук (УВАН) у Канаді оцим звертають увагу академіків, педагогів і освітніх діячів демократичних країн на надужиття національних і культурних прав українського населення в Україні, де, від т.зв. освітніх «реформ» і «реорганізацій» Міністерства освіти, районові влади переходять до чорносотенного переслідування й усування з посад невідповідних владі, виключно українських культурних діячів. Метою цього звернення УВАН у Канаді є представити світовій опінії останні події навколо особи середньошкільного директора Бібрської школи на Львівщині, Тараса Шаха, члена УВАН у Канаді.

Маємо до діла з незаконними діями влади, пов’язаними з передвиборними політичними утисками та маніпуляціями в Україні, спрямованими проти директора Бібрської середньої школи, історика Тараса Шаха, та акцією представників партії регіонів, які прийшли до влади у Перемишлянському районі: це голова Перемишлянської райдержадміністрації (РДА) Орест Краєвський та його підопічна Наталія Борщ, керівник районного відділу освіти, які діють під патронатом депутата Верховної ради, Петра Писарчука. Метою їхніх акцій є постепенне усування з керівних посад національно свідомих українців, щоб на чергових виборах до Верховної ради України 2012 року, через відданих їм керівників, залишитися при владі.

Ставши головою РДА, О. Краєвський розпочав через підконтрольні йому служби, включно з прокуратурою, різні виснажливі перевірки Бібрської середньої школи ім. Уляни Кравченко. Так, від 19 квітня до 6 червня 2011 р., з доручення Петра Писарчука, в школі було проведено сім перевірок, у результаті чого було оголошено дві догани директорові цієї школи Тарасові Шахові та провадиться підготовка до звільнення його з посади директора школи. Щоб краще зрозуміти підстави для адміністративного покарання Т. Шаха, подамо один приклад – наказ відділу освіти Перемишлянської РДА Львівської області з 12 травня 2011р. № 94:

«На виконання подання прокуратури Перемишлянського району від 19 квітна 2011 № 483 вих. № 11 наказую: за формальне неналежне виконання посадових обов’язків оголосити догану 12 травня 2011 року Шаху Тарасу Ярославовичу, директору Бібрської СЗШ І-Ш ст. ім. У.Кравченко. Керівник відділу освіти Н.Г.Борщ».

26 травня 2011 Тарас Шах як директор школи виступив у школі зі щорічним звітом перед колективом школи, батьками та представниками громади міста. Конференція визнала працю директора доброю, а також прийняла звернення до голови Львівської обласної ради О.Панькевича з проханням об’єктивного розслідування ситуації на місці та унеможливлення нагнітання напруги через спотворення фактів. Депутатська комісія з питань освіти Львівської обласної ради розглянувши це питання з виїздом на місце, визнала (протокол № 10 засідання комісії з питань освіти і науки від 15 червня 2011 року) згадану ситуацію «політично упередженою».

Головне управління освіти і науки Львівської ОДА в листі з 20 червня 2011 р. ( № 8-11/161-Ш) за підписом начальника М.Брегіна, зазначує:

«Враховуючи викладене, головне управління освіти і науки зобов’язало відділ освіти Перемишлянської райдержадміністрації вжити усіх можливих заходів щодо врегулювання конфліктної ситуації, а в подальшому – об’єктивно розглядати приводи і підстави притягнення до дисциплінарної відповідальності директора школи». Однак підопічні Краєвського нехтують згаданою думкою М.Брегіна.

Тарас Шах – Заслужений вчитель України, вмілий керівник, який приклав неймовірні зусилля (знаходження спонсорів) для побудови школи в Бібрці, здібний педагог, вихователь, методист. Він створив у школі прекрасну картинну галерею, багату бібліотеку та проводив багаторазово конференції, видає багатотиражний журнал Шкільний дзвіночок, в яких відображено життя Бібрської школи й самого міста.

На цій підставі Дирекція Української вільної Академії наук у Канаді розглянула освітню працю Тараса Шаха для своєї держави й прийняла його в члени Академії.

Ми вважаємо, що переслідування особи Тараса Шаха, директора Бібрської середньої школи, та намагання усунути його з посади директора не має нічого спільного з його адмініструванням школи та з його громадською працею, а є звичайним політичним тестуванням дальших планів владної партії регіонів нечесно виграти вибори до Верховної ради й продовжувати свою антидержавну й антиукраїнську роботу.

Тепер слово за Головним управлінням освіти і науки Львівської области, чи воно дозволить диверсії трьох осіб – О. Краєвського, Н. Борщ і П. Писарчука, що репрезентує регіональну владу в Києві, зневажити чесність людини, відданої своїй професійній роботі, зневажити престиж Львова й зневажити закордоном ім’я України задля запевнення партійних посад трьом особам та продовження в Україні небезпечної для неї влади.

 

За Управу УВАН у Канаді:

 

Орест Цап, д-р філософії, професор, президент

Ярослав Розумний, д-р філософії, професор, 1-ий віце-президент

 Поділитися