MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відкрите звернення до Президента України ЕГО «Зелений Світ»

01.08.2011    джерело: www.greenworld.org.ua
Учасники «Екологічно-гуманітарного об’єднання „Зелений Світ“» заявляють про свою крайню стурбованість прийняттям Постанови Кабінету міністрів України від 22 червня 2011 р. № 704 «Про скорочення кількості та укрупнення державних цільових програм».

Екологічно-гуманітарне об’єднання «Зелений Світ»

а/с  12 м. Чортків Тернопільської обл.,
Україна. 48500 тел. +38 067 354 81 86
Ел. пошта: [email protected]
Веб сайт: www.greenworld.org.ua

09–07 від 28 липня 2011 р.

Президенту України Януковичу В. Ф.

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

Учасники «Екологічно-гуманітарного об’єднання „Зелений Світ“» заявляють про свою крайню стурбованість прийняттям Постанови Кабінету міністрів України (КМУ) від 22 червня 2011 р. № 704 «Про скорочення кількості та укрупнення державних цільових програм».

Зокрема тим, що п. 4 згаданої постанови доручено Міністерству екології та природних ресурсів (Мінекології) внести до 15 липня 2011 р. на розгляд КМУ проект Закону України «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України „Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000–2015 роки“» (далі – Програма). Наскільки нам відомо, такий законопроект вже розроблено.

Рішення про закриття Програми свідчить про прикру непрофесійність керівництва КМУ, котре неспроможне зрозуміти ані її важливості для збереження природної спадщини, ані засад сталого, екологічно-збалансованого розвитку, ані наслідків свого одіозного рішення для здоров’я й благополуччя нинішнього та майбутнього поколінь. Таке рішення КМУ – це посягання на знищення останніх природних оаз, на руйнування іміджу України як європейської держави. Це й додаткова перешкода на шляху європейської інтеграції нашої країни, адже відповідно до рекомендацій Всеєвропейської стратегії збереження біологічного та ландшафтного різноманіття (1995 р.) у ЄС вже друге десятиліття триває процес формування Всеєвропейської екологічної мережі – єдиної просторової системи територій країн Європи з природним станом ландшафту.

Просимо Вас звернути увагу на те, що Постановою Верховної Ради України від 13 травня 2011 року № 3358-VI «Про Основні напрями бюджетної політики на 2012 рік», цю Програму включено до переліку державних цільових програм, які передбачається виконувати у 2012 році у рамках пріоритетних напрямів.

Члени ЕГО «Зелений Світ» цілком поділяють прогноз Мінекології стосовно наслідків прийняття вищезгаданого Закону – він призведе до ліквідації єдиної державної цільової програми спрямованої на збереження біо- та ландшафтного різноманіття та формування екомережі.

Прийняття цього Закону негативно вплине на планову природоохоронну діяльність, що завдасть непоправної шкоди природі України. Адже Програма є єдиною державною цільовою програмою, яка дозволяє фінансувати природоохоронні заходи, спрямовані на збереження живої природи України, біо- та ландшафтного різноманіття, у т. ч. забезпечує ведення кадастрів тваринного і рослинного світу, видання Червоної і Зеленої книг України та створення територій і об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення.

Скасування Програми матиме значний негативний вплив на міжнародний імідж України, свідчитиме про невиконання нею власних міжнародних зобов’язань та рішень Генеральної асамблеї ООН, яке вона сама ж схвалювала. Адже Програма забезпечує виконання міжнародних зобов’язань України за більш ніж 20-ма конвенціями ООН та багатосторонніми договорами. До того ж у грудні 2010 року Генеральна Асамблея ООН, у т. ч. і Україна, визначила наступне десятиріччя десятиріччям збереження біорізноманіття.

Будучи свідомими того, що багатство природних ландшафтів є неоціненною природною спадщиною українського народу і має служити нинішньому та майбутнім поколінням, просимо Вас, пане Президенте, у відповідності до п. 16 ст. 109 Конституції України скасувати постанову Кабінету міністрів від 22 червня 2011 р. № 704.

Письмову відповідь на це звернення просимо надати у відповідності та у термін, передбачений ст. 19, 20 Закону України «Про звернення громадян».

З повагою,
від імені членів ЕГО «Зелений Світ», виконавчий директор організації,
Олександр Степаненко.

 Поділитися