MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Створення Громадського комітету захисту від політичних переслідувань в Україні. ПРЕС-РЕЛІЗ

04.08.2011   
Комітет захищатиме всіх, хто піддається політичним переслідуванням в Україні, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, громадянства, етнічного або соціального походження, майнового або іншого становища, посади, роду і характеру занять, місця проживання, мови, релігії, партійності, політичних та інших переконань.

4 серпня 2011 року 
УНІАН 

Контакти:
Євген Захаров  (т. 057 700 67 71)
Володимир Яворський (т. 044 417 4118)

 

Створення Громадського комітету захисту від політичних переслідувань в Україні

Учасники прес-конференції Євген Захаров, Василь Овсієнко та Володимир Яворський оприлюднили Документи №1 й №2 Комітету та розповіли про механізм його діяльності. В Документі №1 ідеться про створення Комітету, його основні завдання і склад. У Документі №2 подається визначення понять «в’язень сумління», «політичний в’язень», «переслідування за політичними мотивами» і перелік політичних переслідувань в Україні в 2010-2011 рр.

Комітет є позапартійним, неполітичним об’єднанням правозахисників радянського (Євген Сверстюк, Ірина Рапп, Мирослав Маринович, Йосиф Зісельс, Василь Овсієнко, Євген Захаров) та сучасного періодів. Усі його члени і працівники є безпартійними, і у випадку участі в виборах до парламенту призупиняють своє членство в Комітеті. Нові члени Комітету можуть увійти до нього за пропозицією когось із чинних членів Комітету за умови, якщо жоден з членів Комітету не заперечує проти нового кандидата. Таке вето має бути вмотивованим. Члени Комітету можуть бути працівниками апарату Комітету.

Комітет захищатиме всіх, хто піддається політичним переслідуванням в Україні, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, громадянства, етнічного або соціального походження, майнового або іншого становища, посади, роду і характеру занять, місця проживання, мови, релігії, партійності, політичних та інших переконань.

Джерелами інформації про політичні переслідування є: відомості, отримані безпосередньо членами Комітету, повідомлення про події, які з’являються в Інтернеті, соціальних мережах, правозахисних електронних розсилках та інших ресурсах, а також прямі звернення з приводу переслідувань, які мають політичні ознаки, на адресу, що оприлюднена Комітетом (khpg[et]ukr.net).

Робочий апарат Комітету складається з інформаційної, аналітичної, моніторингової груп та групи організації кампаній. За необхідності буде створено Фонд захисту жертв політичних переслідувань, який буде запрошувати експертів, адвокатів для представництва інтересів жертв, надавати матеріальну допомогу їхнім родинам (за потреби) тощо.

Комітет збирає і поширює інформацію про політичні переслідування, здійснює захист їхніх жертв, веде моніторинг кримінальних справ з політичною ознакою, готує щотижневу «Хроніку політичних переслідувань в Україні» українською та англійською мовами.

Кваліфікація переслідування як політичного відбувається таким чином. Аналітична група розглядає усі повідомлення про політичні переслідування та готує висновок щодо кожного повідомлення. Вона розглядає особливості і деталі конфлікту з державним органом і визначає, чи має місце політичне переслідування, або що переслідування не є політичним. Висновок аналітичної групи про наявність політичного переслідування затверджується членами Комітету кваліфікованою більшістю: не менше 75% членів Комітету мають його підтримати. У випадку відсутності такої підтримки аналітична група може надати Комітету оновлений висновок, надавши додаткові аргументи.

Адмініструють роботу Комітету Харківська правозахисна група та Українська Гельсінкська спілка з прав людини. Робота Комітету висвітлюється на сайтах ХПГ та УГСПЛ та інших ресурсах.

Комітет здійснює свою діяльність у співпраці з міждержавними організаціями, такими, як Рада Європи, Європейський Союз, ОБСЄ, а також міжнародними правозахисними організаціями «Міжнародна Амністія», Human Rights Watch, Міжнародна Федерація прав людини (FIDH), Міжнародне товариство «Меморіал» та іншими.

 Поділитися