MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У СІЗО приховували діагноз Луценка

02.09.2011    джерело: www.unian.net
Анна Ященко
Захист переконаний, що подальше утримання в «клітці» Луценка загрожує його життю, тому вимагає негайно звільнити його з СІЗО «як такого, що хворіє на хвороби, у тому числі цироз печінки, що не сумісні з перебуванням у зазначеній установі».

Як тільки дружина й захисники дізналися про цироз, одразу звернулися до судді Вовка, аби той надав дозвіл на лікування в спеціальному медзакладі. «Дозволяю… в межах СІЗО», – була відповідь…

На останньому судовому засіданні у справі екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка захист просив провести його медичний огляд.

– Останні місяці він почав жалітися: немає сил – падаю, сплю, – розповідає дружина Луценка Ірина на прес-конференції в УНІАН.

За її словами, у 2010 році Юрій Віталійович вже мав проблеми зі здоров’ям і лікувався у німецькій гастроклініці в Києві. Тоді екс-міністру поставили діагноз: панкреатит (запалення підшлункової залози) і цукровий діабет другого типу, набутий. З цим діагнозом він зайшов у СІЗО у грудні 2010 року.

Ірина Луценко

– Підшлункова не лікувалася, і цукор постійно піднімався у стані стресу, це призвело до двадцяти ерозій і виразки дванадцятипалої кішки, – каже Ірина Степанівна.– Але про цей діагноз ми дізналися тільки вчора.

Захист зазначає, що висновки фахівців МОЗ, які провели медичне обстеження Луценка 28 травня 2011 року, приховували до вчорашнього дня.

Дружина-захисниця Луценка згадує, як 23 травня її чоловіка одразу з лікарні швидкої медичної допомоги привезли на судове засідання.

– Після суду Луценка доставили в СІЗО, і він одразу втратив свідомість. Воно й не дивно – людина 8 годин, поки тривав суд, стікала кров’ю. На що пенітенціарна система сказала: він не втрачав свідомість. Якби не його співкамерник, Луценко просто б помер. Знаючи цю ситуацію, вони (співробітники СІЗО.– Авт.) тихенько викликали спеціалістів, отримали діагноз, приховали цей діагноз від самого Луценка і всіх нас, приховали ситуацію, що його потрібно лікувати. Уже тоді були підозри, що в нього проблеми з печінкою. Уже тоді печінка була вражена у зв’язку з тривалим лікуванням.

– Три місяці жодних дій не відбувалося. Ніякого лікування не надавалося. Висновок лікарів приховували, – наголошує народний депутат Юрій Гримчак.

Згодом дружина й адвокати дізналися, що в липні Лук’янівське СІЗО за власною ініціативою зверталося до судді Сергія Вовка з проханням щодо додаткового обстеження Луценка.

– Ці обстеження викликали наше занепокоєння, – каже дружина екс-міністра.– За їх результатом було виявлено варикозне розширення судин стравоходу, портальна гіпертензія печінки, враження печінки за типом хронічного гепатиту та хронічний холецистит… Тож ми подали клопотання про залучення в СІЗО спеціалістів охорони здоров’я: головного гастроентеролога й головного дієтолога України, які були запрошені в травні й поставили Луценку початковий діагноз. 30 серпня об 11:00 ранку в СІЗО вони оглянули Луценка. За результатами обстежень лікарі поставили остаточний діагноз – цироз печінки криптогенний з явищем портальної гіпертензії і варикоз вен стравоходу.

Ірина Луценко зазначає, що ще у травні лікарі рекомендували нагально обстежити Луценка додатково в гастроентерологічному стаціонарі, прогнозуючи в іншому випадку непоправні наслідки. Але ніяких додаткових обстежень не було. Про рекомендації фахівців захист дізнався тільки зараз.

– За три місяці відбулося катастрофічне погіршення здоров’я чоловіка, – констатує дружина Луценка.

Вовк не відпускає Луценка в лікарню

Сергій Вовк

Як тільки дружина й захисники дізналися про цироз, то одразу звернулися до судді Вовка з проханням надати дозвіл на лікування в спеціальному медзакладі.

«Дозволяю проведення заходів медичного характеру Луценку в межах СІЗО медичними працівниками закладів МОЗ», – була письмова відповідь судді.

– Суддя Вовк, враховуючи такі страшні катастрофічні діагнози, які можуть призвести до непоправних наслідків, не дозволив лікувати чоловіка за рекомендаціями, які зробили головні гастроентерологи України, тобто в спеціальному медичному закладі! – обурюється дружина Луценка.

Захисники демонструють перелік захворювань, затверджений Департаментом України з питань виконання покарань разом з МОЗ, які є підставою для подання в суд матеріалів про звільнення засуджених від подальшого перебування в СІЗО. Зокрема при хворобах органів травлення й цирозі печінки ув’язнені не можуть перебувати в СІЗО.

– Сьогодні влада свідомо приховує від суспільства й захисту, близьких і самого Луценка його хвороби, його не лікують. Вони вирішили його просто знищити, – вважає Ірина Луценко.– Зручно всім: не треба оголошувати вирок, не треба його випускати, людина просто тихенько вмре… Влада свідомо знищує мого чоловіка, не надаючи йому медичної допомоги.

Адвокат Олексій Баганець наводить сумну статистку: за даними пенітенціарної служби, у 2010 році в СІЗО і в установах відбування покарань померло 739 осіб.

– За браку повноцінного лікування можливе подальше прогресування цирозу печінки з його декомпенсацією, розвитком ускладнень, тобто крововиливів і трансформацією в рак, – цитує висновок фахівців МОЗ, які обстежували Луценка, Баганець.

Захист переконаний, що подальше утримання в «клітці» Луценка загрожує його життю, тому вимагає негайно звільнити його з СІЗО «як такого, що хворіє на хвороби, у тому числі цироз печінки, що не сумісні з перебуванням у зазначеній установі».

– У нас більш як 20 днів перерва в судовому засіданні. Поки ви відпочиваєте на морях (зрозуміло, Луценка не відпускаєте, бо влада не дозволяє), дозвольте нам ці дні використати на обстеження й лікування, – риторично звертається Гримчак до суддів, нагадуючи, що в офіційній заяві суду перерва у три тижні мотивувалася наданням часу на обстеження й лікування Луценка.

Ігор Фомін

Адвокат Луценка Ігор Фомін наголошує, що захист екс-міністра не ставить питання про звільнення Луценка із СІЗО, а лише просить надати Луценку необхідне медичне лікування, яке неможливо зробити в ізоляторі.

– Він навіть не перебуває в санчастині в такому стані, – зазначає Фомін.

– Ми просили не звільнити його з-під варти. Ми просили: дайте можливість лікувати, – додає пані Луценко.

– Сьогодні як політик я можу сказати, що наша влада на чолі з Віктором Януковичем веде справу до того, щоб Юрій Луценко, вибачайте мені, Ірино Степанівно, не дожив до свого вироку в тюрмі, – зазначає Юрій Гримчак.

Головний дієтолог МОЗ: у СІЗО хвороба Луценка тільки прогресуватиме

Ми також зателефонували головному дієтологу МОЗ України Олегу Швецю, який здійснював обстеження Луценка і в травні, і кілька днів тому й поцікавилися, як змінився за цей час стан здоров’я екс-міністра.

– За три місяці стан його здоров’я погіршився дуже суттєво. Чого не було в травні, а сьогодні є, і це дуже серйозно – захворювання печінки, – розповідає Олег Швець.– Для того, щоб цироз печінки не прогресував і не було ускладнень, йому рекомендовано лікування в умовах спеціалізованого гастроентерологічного стаціонару.

– Ви, напевно, давали працівникам СІЗО якісь рекомендації за результатами обстеження Луценка у травні. Чи дотримувалися вони їх?

– Ми давали рекомендації. Але не можу сказати, чи вони виконувалися. Тоді була також дуже серйозна ситуація – виразкова хвороба. І він потребував спеціалізованого лікування. Ми й тоді вважали, що йому слід лікуватися в стаціонарі. Але він не був переведений у лікарню, як ми це рекомендували.

– Суд і сьогодні не дозволяє лікуватися Луценку поза межами СІЗО. Наскільки це небезпечно для його здоров’я?

– Це дуже небезпечно, – запевняє головний дієтолог МОЗ України.– Протягом наступних тижнів у тих умовах, яких він зараз перебуває, захворювання тільки прогресуватиме.

 Поділитися