MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Разобраться в ситуации с отключением телеканалов приехали в Харьков столичные журналисты и медиа-экспертыЧи буде поновлене мовлення харківських каналів «Фора» та «А/ТВК»?Флешмоб на майдані Свободи в Харкові (ФОТО)«Лишать телеканалы технической возможности выхода в эфир недопустимо» – комитет ВРКернес «вышел из подполья» и встретился с журналистами (ВИДЕО)Телекомпания АТН (Харьков) подала в суд иск на городскую СЭСПікетування Харківської мерії з приводу припинення трансляції АТН (ФОТО)Про брутальні порушення свободи вираження поглядів в ХарковіКоллектив АТН устраивает пикет под мэриейАкція до дня загибелі Георгія Гонгадзе в Харкові (ФОТО)Харьковчане выходят на защиту свободы словаХарьковские телезрители лишены выбора –Открытое письмо Президенту Украины от харьковской телекомпании АТНЗаявление Генерального директора телеканала А/ТВК по поводу отключения вещания

Спроба закрити ТВі

28.09.2011    джерело: blogs.pravda.com.ua
Микола Княжицький

28 вересня 2011, 18:06

Сьогодні Нацрада з питань телебачення та радіомовлення зробила телеканалу ТВі попередження. Після двох попереджень канал позбавляють ліцензії. Наш юрист Юрій Крайняк описав у прес-релізі все, що відбувалося у Національній раді. До цього хочу додати лише декілька деталей. Заступник голови нацради Оксана Головатенко в коментарі Українській правді серед інших назвала, що причина винесення нам попередження – невідповідність ліцензійним умовам. Зокрема, на думку Нацради у нас мало "кінопоказу". Кінопоказом Нацрада чомусь вважає показ художніх фільмів, а документальні фільми до цього жанру не відносить. Жоден закон не дає визначення "кінопоказ" і не забороняє документальні фільми вважати фільмами. Отже, немає жодних сумнівів, що попередження, яке нам оголосила Нацрада – ще один прояв цензури. Це особливо гидко, коли компанії, що наближені до членів Нацради, зокрема до Головатенко, отримують ліцензії на цифрове мовлення, фактично закриваючи регіональні канали. Ось стаття про це на сайті Наші гроші

Ось прізвища членів Нацради: Манжосов, Головатенко, Мудрак, Баранов, Фартушний, Єлманова, Опілат. Цих людей не можна забути. Вони повинні залишиться в історії України, як останні українські цензори. Сподіваюся, що жити в умовах цензури Україні залишилося недовго. Вже вкотре звертаюся до цих людей. Якщо ви зупинитеся у своїй протиправній діяльності, яка обмежує свободу слова, то через декілька років хоча б вам буде не гидко дивитися на себе в дзеркало.

Коментар Юрія Крайняка:

28 вересня 2011 року Національна рада за наслідками перевірки, проведеної ще восени минулого року, оголосила телеканалу ТВі попередження.

В ході засідання представники каналу ТВі пояснили Національній раді, що згідно з чинним законодавством будь-який державний орган вправі застосовувати санкції не пізніше ніж впродовж шести місяців з моменту складення акту. Виключення з цього зроблене лише для податкових та митних органів, яким окремо надане право застосовувати санкції і в іншій терміни.

Національна рада зазначила, що на її діяльність поширюються лише ті закони, якими вони користуються, а положення Господарського кодексу України, на застосуванні яких в телерадіомовленні прямо наголошують судові органи, Національна рада вправі ігнорувати.

Також телеканал ТВі заперечив проти висновків Нацради про невідповідність сітки мовлення каналу затвердженій програмній концепції. При цьому канал звернув увагу на відсутність чітких критеріїв, за якими Національна рада визначає жанровий розподіл програм і передач. І відсутність у Нацради таких критеріїв робить неможливим їх дотримання: як канал може виконати критерії, яких не існує? Додатково ТВі звернув увагу на судові рішення з цього питання, згідно з якими "застосування санкції у даному випадку за порушення жанрового розподілу програм за відсутності критеріїв віднесення програм до того чи іншого жанру не відповідає вимогам законодавства".

Під час засідання члени Національної ради також звинуватили телеканал ТВі у відсутності ефірного мовлення. Представники каналу намагались нагадати, що відсутність ефірного мовлення викликане передусім діями самої Нацради та інших державних органів. Так, ще влітку 2010 року голова Національної ради надіслав до Концерну РРТ листа, в якому просив припинити введення в експлуатацію ефірні передавачі каналу ТВі. Згодом народні депутати вимагали у прокуратури порушити кримінальну справу проти каналу за невиконання рішення суду, яке на той час в законну силу не вступило, а згодом було скасовано. Також Національна рада окремим листом повідомляла Концерн РРТ про анулювання додатків до ліцензії на ефірне мовлення каналу ТВі, і Концерт відмовив каналу у здійсненні мовлення саме через цей лист.

Тому канал ТВі просив врахувати, що він не здійснює ефірне мовлення не тому, що не хоче, а тому, що Національна рада сама йому в цьому активно перешкоджає.

Не дивлячись на вказані обставини, Національна рада вирішила застосувати до каналу ТВі санкцію та оголосила попередження. Як сказав під час засідання Голова Національної ради: якщо не погоджуєтесь з цим, йдіть до суду.

Канал ТВі оскаржить дане рішення після його отримання в Національній раді.

 

Див. також на сайті "Телекритика": ТВі отримав попередження Нацради

 

 

 Поділитися