MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ганне Северинсен: В Україні немає незалежного суду

05.10.2011    джерело: zaxid.net
Колишній доповідач моніторингового комітету ПАРЄ в Україні не виключає, що до Києва можуть бути застосовані жорсткіші заходи через невиконання взятих зобов’язань

Колишній доповідач моніторингового комітету Парламентської асамблеї ради Європи (ПАРЄ) в Україні Ханне Северинсен не виключає, що до Києва можуть бути застосовані жорсткіші заходи через невиконання взятих зобов’язань.

"Можливо, потрібно встановити тісніші часові рамки (для виконання Україною взятих зобов’язань – ред. ZAXID.NET), а не приймати вибачення, які я вже приймала багато років. Ви можете взяти мої старі доповіді, змінити дату й отримаєте ту саму доповідь. Щось має змінитися", - сказала Х.Северинсен в інтерв’ю агентству "Інтерфакс-Україна" в Страсбурзі.

У зв’язку з цим колишній член ПАРЄ, яка нині працює в Данському Гельсінському комітеті з прав людини, висловила думку, що асамблея може зробити жорсткішою свою позицію щодо України. "Є можливість сказати українській делегації, що ми заберемо ваше право голосу. Це можливо. Але важливо те, щоб парламент (український - ред.ZAXID.NET) був готовий справді змінити законодавство, чого не було зроблено протягом багатьох років", - пояснила вона.

За словами Х.Северинсен, на одне з наступних засідань моніторингового комітету запросять міністра юстиції України, щоб надати деталі за фактами, відображеними в доповіді про переслідування опозиції, розробленій Данським Гельсінським комітетом із захисту прав людини. Автором доповіді є Мікаель Лінгбо (Mikhael Lyngbo), колишній громадський прокурор, керівник поліції та заступник голови служби безпеки Данії. Він зробив аналіз судових процесів у справі екс-прем’єра України Юлії Тимошенко, екс-глави МВС Юрія Луценка та колишнього першого заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука.

"Коли я прочитала те, що він встановив, то я скажу: насамперед, це - правда, але скажу, що правда ще гірша. Судді, юристи не є незалежними... Одна з важливих засад демократії - це поділ влади, коли суд - незалежний. Із того, що відбувається, ми бачимо, що цього немає в Україні", - вважає Х.Северинсен.

Вона також упевнена, що в Україні було криміналізовано політичне рішення колишнього уряду. "Якщо це буде традицією, то кожен уряд після закінчення свого терміну опинятиметься у в’язниці. Тому важливо, щоб виборці під час голосування могли сказати "до побачення" одному уряду і "здрастуйте" - іншому. Це - основа демократії", - наголосила Х.Северинсен.

При цьому вона додала, що сьогоднішня ситуація "дуже погана" для президента Віктора Януковича. "Він загнав себе в кут, і дуже важливо, щоб він знайшов із нього вихід", - сказала Х.Северинсен.

 

 

 Поділитися