MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Тимошенко винесли максимальний вирок

11.10.2011    джерело: www.bbc.co.uk
Печерський суд Києва визнав екс-прем’єр-міністра Україні Юлію Тимошенко винною і засудив її до семи років позбавлення волі без права обіймати державну посаду протягом трьох років.

Печерський суд Києва визнав екс-прем’єр-міністра і лідера найбільшої опозиційної сили в Україні Юлію Тимошенко винною за звинуваченнями в перевищенні посади і завданні державі великих збитків під час підписання газових угод з Росією 2009 року – і засудив її до семи років позбавлення волі без права обіймати державну посаду протягом трьох років.

Максимальне покарання, якого вимагала сторона обвинувачення, шокувало захист, саму Тимошенко на лаві підсудних і її соратників на вулицях.

Несподівано жорсткий вирок у справі Тимошенко викликав швидку реакцію Європейського Союзу.

Шок Європи

Верховна уповноважена ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон уперше в заяві чітко дала зрозуміти, що під загрозою не лише завершення переговорного процесу щодо Угоди про асоціацію з посиленою угодою про зону вільної торгівлі, а й політичний діалог між Києвом і Брюсселем.

«ЄС замислиться над політикою щодо України, – мовиться в заяві від імені ЄС.– Те, як українська влада загалом поважає всезагальні цінності і верховенство права, а особливо, як вона діє відносно цих справ, ризикує глибоко вплинути на двосторонні відносини між ЄС і Україною, включно із завершенням Угоди про асоціацію, нашим політичним діалогом і співпрацею у ширшому сенсі».

Ще гостріше висловилися депутати Європейського парламенту в Брюсселі, де польські депутати на чолі з президентом Європарламенту Єжи Бузеком заявили, що країна, де настільки відверто порушуються норми верховенства права, не може розраховувати на перспективу членства у ЄС.

Депутати Європейського парламенту вимагали відкласти запланований на 20 жовтня візит президента Януковича до Брюсселя, доки вирок Тимошенко не буде переглянуто.

Підготовка до вироку

Ще вночі до виголошення вироку в гучній справі Тимошенко почали готуватися. В центрі Києва виросли намети активістів БЮТ і прихильників влади.

Після того, як СБУ у понеділок поширила повідомлення про нібито планований теракт, під Печерським судом було розміщено посилені загони міліції, «Беркуту» та внутрішніх військ загальною чисельністю біля тисячі осіб.

Вирок Юлії Тимошенко суддя Родіон Кірєєв виголосив після довгого зачитування всіх пунктів обвинувачень.

Кілька разів суддя оголошував технічні перерви, у яких підзахисна спілкувалася з журналістами. «Ні в світі, ні в Україні ніхто не вірить у жодні анонсовані тут злочини. Тому ніхто не зможе – ні Янукович, ні Кірєєв – принизити моє чесне ім’я», – заявила пані Тимошенко під час однієї такої технічної перерви суду.

Що далі?

Команда захисту Юлії Тимошенко планує найближчим часом оскаржити вирок суду. Її адвокат Юрій Сухов сказав, що вердикт у «газовій справі» – «це абсурд. Найближчим часом рішення Печерського суду має бути скасовано».

Згідно з українським законодавством, вирок суду може бути оскаржений у Європейському суді з прав людини після того, як буде оскаржений в апеляційному і касаційному суді в Україні.

Захист Тимошенко має 15 діб на підготовку апеляції, результатів якої чекають і у Європі: президент Європарламенту Бузек висловив надію на те, що вирок у справі лідера БЮТ буде переглянуто.

 Поділитися