MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна повинна боротися з повальною злочинністю у лавах міліції

12.10.2011    джерело: amnesty.org.ua
12 жовтня 2011 року. Українська влада повинна негайно вжити заходів проти повальної злочинності у лавах міліції, заявила сьогодні у новій доповіді Amnesty International. ПРЕС-РЕЛІЗ.

12 жовтня 2011 року. ПРЕС-РЕЛІЗ.

Українська влада повинна негайно вжити заходів проти повальної злочинності у лавах міліції, заявила сьогодні у новій доповіді Amnesty International. У документі розповідається про широко розповсюджені тортури, здирництво та довільні затримання.

У доповіді під назвою «„За відсутності складу злочину“: ціна безкарності працівників правоохоронних органів в Україні» говориться про те, що міліціонери практично не несуть покарання за ці злочини через корупцію, вади у розслідуваннях (або відмови від розслідувань), утисків та залякування скаржників, а також того факту, що кримінальні справи за такими злочинами порушуються порівняно рідко.

«Через 20 років після розпаду СРСР українська міліція, як і раніше, служить державі, а не суспільству. Пересічні українці дорого платять за це, і багато з них стають жертвами вимагань або примушуються до дачі свідчень», – заявила Хеза МакГілл, експерт Amnesty International по Україні.

«Українській владі вже давно треба створити незалежний орган для розслідування усіх скарг на дії співробітників міліції і вирішити проблему повсюдної, вкоріненої безкарності та корупції».

Деякі міліціонери, які застосовують до затриманих тортури і жорстоке поводження, не притягуються ані до кримінальної, ані до дисциплінарної відповідальності через недбале розслідування таких випадків.

Скарги затриманих на тортури і жорстоке поводження з боку співробітників міліції не приймаються до уваги або відхиляються, наскільки б обґрунтованими вони не були.

За повідомленням секретаріату Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини, у 2010 році надійшло 5000 скарг на катування і жорстоке поводження.

У серпні 2010 року у Харкові міліціонери в цивільному викрали Якова Строгана і катували його, звинувачуючи у замаху на вбивство. Адвокат, якого надала міліція, запропонував влаштувати його звільнення за 10000 доларів.

Дмитра Ящука знайшли мертвим у камері київського відділення міліції 13 червня 2010 року – на наступний день після арешту. Як стверджувалося, міліціонери змусили його зізнатися у злочині, якого той не скоював.

Перший розтин виявив ушкодження на тілі. Міліція наполягала, що Дмитро Ящук наклав на себе руки, і другий розтин нібито це підтвердив. Однак родичі Дмитра Ящука досі сумніваються у його самогубстві. Вони задаються питанням, що якщо він дійсно покінчив із собою, чи не стало тому причиною жорстоке поводження. Його батько повідомив Amnesty International:

«Я з самого початку не повірив версії про його самогубство. Покажіть мені мою дитину. Як з’ясувалося, було що приховувати. Його побили».

Порушення прав затриманих співробітниками міліції все частіше висвітлюються у ЗМІ, а факти смерті Дмитра Ящука та інших затриманих у міліції викликали протести по всій країні.

«Ситуація змінюється. Громадська думка вже менш терпима до тортур і жорстокого поводження, і суспільство вимагає більшої підзвітності міліції », – сказала Хеза МакГілл.

«Влада повинна усунути розрив, який існує між заявленим наміром поліпшити захист прав людини і сформованою практикою роботи міліції, якій не властиві ані підзвітність, ані прозорість».

Amnesty International вважає, що для досягнення цього необхідним є створення повністю забезпеченого незалежного органу для розслідування усіх скарг на дії співробітників міліції. Україна повинна подбати про захист свідків від переслідування, а також про те, щоб працівники міліції, щодо яких ведеться розслідування у зв’язку з грубими порушеннями прав людини, були відсторонені від служби на час слідства.

Міліціонери, які вдалися до тортур і жорстокого поводження, повинні нести дисциплінарну та кримінальну відповідальність.

«Українська міліція повинна докласти величезних зусиль до того, щоб повернути собі довіру суспільства. Для цього вона повинна змінити характер своїх стосунків з ним, перейшовши від конфронтації до партнерства», – сказала Хеза МакГілл.

 Поділитися