MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суддям Верховного Суду пригадали їхню поблажливість

09.11.2011    джерело: www.radiosvoboda.org
Дмитро Шурхало
Кількох суддів Верховного Суду звинувачують у тому, що у 2009–2010 роках вони незаконно змінили 15 небезпечним злочинцям вироки з довічного ув’язнення на 15 років позбавлення волі.

Київ – Вища рада юстиції відкрила провадження за порушення присяги членами Судової палати з кримінальних справ Верховного Суду. Про це на брифінгу повідомив заступник Генпрокурора та член вищої ради юстиції Михайло Гаврилюк. У профільному парламентському комітеті припускають, що ці дії можуть бути пов’язані з тиском на суддів Верховного суду напередодні виборів нового голови Верховного Суду. У Генпрокуратурі такі припущення заперечують.

Кількох суддів Верховного Суду звинувачують у тому, що у 2009–2010 роках вони незаконно змінили 15 небезпечним злочинцям вироки з довічного ув’язнення на 15 років позбавлення волі. За словами заступника Генпрокурора та члена вищої ради юстиції Михайла Гаврилюка, з відповідною ініціативою виступили народні депутати, які надали інформацію про порушення присяги суддями.

«Незрозуміло, з яких підстав судова палата з кримінальних справ Верховного Суду в порядку виключного провадження переглянула всі ці вироки і з грубим порушенням вимог кримінального законодавства змінила їм міру покарання. Після розгляду Вищою радою юстиції всі прізвища суддів будуть названі»,  – зазначив він.

Генпрокуратура тисне на суддів за вказівкою з Банкової?

Заступник Генпрокурора зазначив, що частину суддів, яких підозрюють у вчиненні незаконних дій, уже звільнили з посад за власним бажанням.

Також Михайло Гаврилюк зауважив, що відкриття провадження Вищою радою юстиції «ні в якому разі не пов’язане з ротацією голови Верховного Суду» і запевнив, що «матеріали будуть розглянуті об’єктивно».

Натомість, член парламентського комітету з питань судочинства, позапартійний Святослав Олійник дотримується протилежної думки.

«Сценарій тиску на Верховний Суд вибудовується далеко поза межами суду, в політичному центрі. У даному випадку процесом керує адміністрація Президента. Кінцевою метою є те, щоб судді Верховного Суду, на який спрямована ця дія, були поступливішими при виборах Голови Верховного Суду. Очевидно, йдеться про суддів, лояльних до чинного голови»,  – каже Олійник.

Святослав Олійник вважає дуже показовим, що заяву про відкриття провадження щодо суддів Верховного Суду зробив саме представник Генпрокуратури.

«Те, що претензії до суддів Верховного Суду в момент переобрання голови озвучує представник Генпрокуратури, уже є вкрай не цивілізованим. Це треба розглядати виключно як втручання у ситуацію всередині Верховного Суду»,  – стверджує народний обранець.

Наприкінці вересня Голова Верховного Суду Василь Онопенко змушений був скасувати проведення пленуму, на якому б мали обрати нового голову Верховного Суду.

 Поділитися