MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Єврокомісар з прав людини: Забираючи в людини свободу, ніхто не має права забирати у неї здоров’я

24.11.2011    джерело: ut.net.ua

Досудове утримання має застосовуватися лише у крайньому випадку – вважає Томас Гаммарберґ, комісар Ради Європи з прав людини. Про це він сьогодні заявив на зустрічі, що була організована журналом «Український тиждень» та книгарнею «Є».

«До людей, що перебувають на досудовому утриманні ставляться, як до засуджених. Це неправильно. Адже ми маємо використовувати принцип презумпції невинуватості. У Європі, наприклад, такі заходи застосовуються нечасто. І лише у тому випадку, коли необхідно мати людину «під рукою» для проведення додаткових експертиз».

Також єврокомісар наголосив, що українська пенітенціарна система має бути гуманнішою, аби люди мали змогу виправитись. Крім того, у місцях утримування має надаватися якісна медична допомога. «Забираючи в людини свободу, ніхто не має права забирати у неї здоров’я» – вважає Гаммарберґ.

Коментуючи ситуацію з правами людини в Україні, Томас Гаммарберґ зазначив: «Ми, як у Європі, так і в Україні, повинні мати спільне бачення прав людини. Це я намагаюся довести вашим можновладцям. Важливо, аби політики приймали не одну чи дві поради, вигідні їм у даний момент. Вони мають брати  до уваги всі наші побажання. І не тому, що ми вищі ієрархічно. Просто у нас більше досвіду».

Томас Гаммарберґ– активіст руху за права людини. У 2006 році був обраний на посаду комісара Ради Європи з прав людини. Має велику кількість публікацій щодо дотримання прав дітей, проблем меншин, ксенофобії.

24 листопада 2011

Тиждень

 Поділитися