MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Норма про можливість судових засідань у СІЗО виключена із законодавства 10 років тому

08.12.2011    джерело: ut.net.ua
Вікторія Матола

Норма, яка передбачає можливість проведення судового засідання у кримінальній справі поза приміщенням суду, була виключена з Кримінально-процесуального кодексу України ще 2001 року. Про це в коментарі Тижню заявив партнер Адвокатської контори «Скляренко та Партнери», адвокат Андрій Сидоренко.

«Водночас наразі у законодавстві відсутня також вимога проводити судові засідання лише в приміщенні суду», – уточнює він.

Втім, юристу не відомі випадки проведення судового засідання в камерах СІЗО.

На запитання, чи передбачене українським законодавством обрання міри запобіжного заходу для засудженої в іншій справі особи, адвокат відповів:

«Чинне кримінально-процесуальне законодавство не містить спеціальних норм, які б регулювали саме такі випадки. Тобто на цей час немає норми, яка б дозволяла суду ухвалити рішення про взяття під варту особи, яку вже арештовано (взято під варту) в рамках іншої справи. Водночас відсутня також пряма заборона на ухвалення судом такого рішення».

За словами юриста, в такому випадку «суд повинен керуватися загальними правилами кримінального процесу».

«Вони передбачають: особу може бути взято під варту за наявності достатніх підстав вважати, що вона буде намагатися ухилитися від слідства і суду або від виконання процесуальних рішень, перешкоджати встановленню істини у справі або продовжувати злочинну діяльність», – зазначає він.

Зокрема, щодо судового засідання у справі екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко Сидоренко припускає, що «в разі ухвалення судом рішення про «повторний» арешт Юлії Тимошенко обчислення термінів за кожним із арештів здійснюватиметься окремо».

Однак випадки застосування такої практики Сидоренку також не траплялися.

Нагадаємо, сьогодні розпочалося виїзне засідання Шевченківського райсуду у справі за обвинуваченням Тимошенко у  зловживаннях на посаді керівника корпорації «Єдині енергетичні системи України», на якій розглядається обрання їй запобіжного заходу. Засідання відбувається в камері Лук'янівського СІЗО, де зараз перебуває Тимошенко.

Як повідомила Державна пенітенціарна служба, «є практика проведення судових засідань безпосередньо на території СІЗО». Так, лише «протягом минулого та поточного років на території слідчих ізоляторів було проведено понад 270 таких засідань».

8 грудня, 2011

 Поділитися