MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

С. Власенко: Основна мета – психологічно і фізично зламати Тимошенко

03.01.2012   
Сьогодні біля Качанівської виправної колонії (м. Харків), в якій зараз перебуває екс-прем’єр Юлія Тимошенко, відбулася прес-конференція.

Сьогодні біля Качанівської виправної колонії (м. Харків), в якій зараз перебуває екс-прем’єр Юлія Тимошенко, просто неба відбулася прес-конференція. Захисник Сергій Власенко розповів про результати сьогоднішньої зустрічі зі своєю підзахисною.

Зокрема, Сергій Власенко сказав: «Абсолютно зрозуміло було, що етапування Юлії Володимирівни сюди не має нічого спільного ні з логікою, ні з правом, ні зі здоровим глуздом, а має на меті лише створити чергові неприємні умови, скажемо так, для Юлії Тимошенко. … Не зважаючи на те, що суд чітко встановив, що Тимошенко повинна перебувати в Київському слідчому ізоляторі, для виконання цієї постанови її перевезли сюди. При цьому над нею продовжують знущатися, у неї над ліжком встановлено камеру відеоспостереження і 24 години на добу Тимошенко перебуває так би мовити під постійним наглядом. Це зроблено з одною метою – не з тим, як нам пояснюють для того, щоб не дай Боже щось там не відбулося. Це зроблено просто для того, щоб в чергове виконати оце замовлення Януковича і познущатися над лідером української опозиції. Так само можу зазначити, що у неї в камері 24 години на добу горить світло, світло скероване прямо на ліжко, де вона знаходиться, тому Юлія Володимирівна протягом трьох діб практично не спала. Почуває вона себе так само, як вона себе почувала в Лук’янівському слідчому ізоляторі, жодної медичної допомоги вона не отримує, їй просто деколи колють знеболююче. … Можу зазначити, що все те, що відбувається, буде предметом заяви до Європейської комісії з протидії катуванням, тому що насправді і відеонагляд 24 години на добу, світло в обличчя і неможливість нормально спати, відсутність … медичної допомоги – все це свідчить про одне-єдине, що основна мета – це психологічно і фізично зламати Юлію Володимирівну».

Сергій Власенко

На питання, на який спосіб відбуватимуться подальші слідчі дії, С. Власенко сказав наступне: «Як все це буде відбуватися, абсолютно незрозуміло, тому що те, що відбувається у справі Тимошенко, воно просто не регламентовано законом і воно робиться всупереч закону. Тому, що вони зараз придумають, мені важко сказати. Як буде все відбуватися: слідча група в Києві, захист – в Києві, Тимошенко незаконно переведена сюда… я не знаю, як це буде робитися».

Щодо оскарження в суді рішення про переведення Ю. Тимошенко, С. Власенко зазначив, що така заява готується і буде подана найближчим часом. «Зараз ми визначаємося з підсудністю цієї справи. Це буде або адміністративний позов щодо незаконності дій співробітників державної пенітенціарної служби, або це буде заява в рамках невиконання постанови Шевченківського районного суду, яка абсолютно чітко зазначає, що Тимошенко повинна знаходитися в Київському слідчому ізоляторі, тобто, в Лук’янівці».

Щодо умов в Качанівській колонії С. Власенко сказав: «Як зазначив керівник колонії в своєму інтерв’ю, умови звичайні. Я це можу підтвердити».

Про те, наскільки стандартною є практика, що камера відеоспостереження працює цілодобово, С. Власенко сказав: «Закон теоретично таку можливість надає, однак це застосовується в окремих спеціально визначених випадках, до яких Тимошенко не має жодного відношення, тому що Тимошенко не збирається порушувати громадський порядок в середині і так далі. Тобто, як правило для таких речей встановлюється постійне відеоспостереження, якщо є ймовірність порушення порядку проведення поводження в колонії. Вони розказують якісь казки, що вони бояться, щоб щось з нею не сталося і так далі… Вона не встає, вона має проблеми з пересуванням, у неї нічого не змінилося, у неї болить спина, і не надає їй можливості вставати».

Більше години журналісти чекали на представника пенітенціарної служби. Нарешті з’явився начальник Качанівської колонії полковник внутрішньої служби Іван Первушкін, який також відповів на питання журналістів.

Щодо постійно ввімкненого освітлення в камері й цілодобового відеоспостереження він сказав наступне: «Закон о предварительном заключении Украины трактует так о том, чтоб за следственно арестованными постоянно нагляд находился. Поэтому видеонаблюдение не запрещено. И постоянное наблюдение, чтобы в камерах было достаточно света, чтобы проводить постоянное наблюдение. У нас во всех камерах это существует».

Полковник Іван Первушкін

Щодо медичної допомоги: «По медицинской помощи. После прибытия Юлии Владимировны её осмотрел начальник медицинской части, но Юлия Владимировна заявила о том, что 28 числа был консилиум врачей, который её обследовал и есть на это соответствующий документ, предписание, которое мы сейчас выполняем. Она также заявила о том, что если понадобится другая медицинская помощь, то она это сообщит в письменном виде нам. … Медицинские назначения выполняются в полном объёме». Також І. Первушкін зазначив, що Ю. Тимошенко не тільки лежить: «Она и лежит, и встаёт, и ходит и в туалет, и в ванную».

Також І. Первушкін пояснив, що в колонії існують всі можливості для роботи слідчих: «Там, в этом помещении находится следственный кабинет рядом, буквально в двух метрах, поэтому все условия для работы следователя нами предоставлены. Для работы следователя и адвокатов обязательно должно быть разрешение следственного органа, за которым Юлия Владимировна числится».

На питання про те, чи буде надано побачення дочці Євгенії, І. Первушкін сказав, що тут необхідний дозвіл слідчого органу, а передачі можна передавати в необмеженій кількості. Також І. Первушкін на питання, чи надходила скарга від Ю. Тимошенко на цілодобове освітлення в камері, відповів, що так, і що зараз ця скарга розглядається, і відповідь на неї буде надана в термін, зазначений Законом про звернення громадян.

Кілька слів сказала Євгенія Тимошенко, яка також є захисником Ю. Тимошенко: «Я хотела заявить, что сегодня я приехала в девять часов утра в колонию, чтобы посетить свою маму, меня не допустили, даже у меня было разрешение от суда. Так как я являюсь защитником, я проходила каждый день в СИЗО … в Киеве. Сегодня почему-то без причины меня не допустили – отправили меня в Киев назад, чтобы я получала допуск у следователя».

Євгенія Тимошенко

Євгенія Тимошенко подякувала всім, хто зібрався біля воріт Качанівської колонії. Зазначила також, що після того, як отримає дозвіл у слідчого в Києві, перебуватиме в Харкові або Дніпропетровську, щоби бути ближче до матері.

Підготував В. Бацунов

 Поділитися