MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рішення Європейського суду стосовно надання статусу біженця

19.01.2012   
Таке рішення є обов’язковим до виконання усіма державами – членами Ради Європи, у тому числі – Україною.

Ненадання цим людям статусу біженця чи інших форм захисту, передбачених Законом України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового чи тимчасового захисту», не може бути виправданим лише незавершеною процедурою передання справ Державній міграційній службі від ліквідованого Державного Комітету у справах національностей і релігії, що триває вже понад рік в рамках проголошеної адміністративної реформи.

У ситуації, коли видворення українською державою вихідців із Сомалі порушило би обов'язкові для неї норми міжнародного права; коли документування цих людей є обов'язком України, однак для цього натепер не передбачено жодних дієвих процедур; коли немає можливості покладатися на швидкий і неупереджений розгляд їх прохань про притулок – ув'язнення вихідців із Сомалі, які шукають притулку, може розглядатися як незаконне позбавлення волі і порушення міжнародних зобов'язань України. Самим же їм теперішня ситуація не лишає жодних інших перспектив, крім річного ув'язнення за намагання знайти захист, – і жодних перспектив у майбутньому.

Ми закликаємо владу України у рік 10-річчя приєднання України до Конвенції про статус біженців 1951 р.: надати захист людям, які тікають від переслідування – зокрема, вихідцям із Сомалі, – припинити застосування до них винятково репресивних та дискримінаційних методів, і врегулювати їх становище в Україні. Ми вимагаємо надання доступу представникам засобів масової інформації до Пункту тимчасового тримання мігрантів у с.Журавичі (Волинська область), аби особи, які там утримуються, могли висловити свою позицію щодо дій Уряду України та надати ЗМІ інформацію, яка має важливе суспільне значення. Такий крок стане найкращим свідченням відданості України своїм міжнародним зобов'язанням і дотриманню правам людини. Ми просимо Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Регіональне Представництво УВКБ ООН невідкладно направити своїх представників для зустрічі з голодуючими іноземцями в ПТТІ «Журавичі».

Контакти координаторів Української Ради з питань біженців:

Наталія Гуржій +380 67 4672079 Марина Курочкіна +380 67 9302799 Олександра Назарова +380 97 2386386

Українська рада з питань біженців

 

 Поділитися