MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відкритий лист жінок України відомим жінкам світу

17.02.2012    джерело: www.kuzhel.com
Олександра Кужель
Олександра Кужель, Ліна Костенко та Ніна Матвієнко у відкритому листі з приводу політичних переслідувань і порушень прав людини в Україні закликали найвпливовіших жінок світу розглянути можливість застосування обмежувальних заходів до української влади.

Аун Сан Су Чжі
Генеральний секретар, Національна ліга за демократію (Бірма), Лауреат Нобелівської премії Миру 1991

Мелані Вервір
Спеціальний посол США з глобальних жіночих питань, Державний департамент США

Соня Ганді
Президент Індійського національного конгресу

Джулія Гіллард
Прем’єр-міністр Австралії

Даля Грібаускайте
Президент Литви

Еллен Джонсон-Сірліф
Президент Ліберії, Лауреат Нобелівської премії Миру 2011

Патрісія Еспіноса Кастельяно
Міністр закордонних справ Мексики

Баронеса Кетрін Ештон
Віце-президент Європейської Комісії та Верховний представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики

Шрі Мульяні Індраваті
Директор-розпорядник, Світовий Банк

Гілларі Клінтон
Державний Секретар США

Юріко Коіке
Колишній міністр оборони Японії

Хіна Раббані Кхар
Міністр закордонних справ Пакистану

Крістін Лагард
Виконавчий директор, МВФ

Ангела Меркель
Канцлер Німеччини

Маіте Нкоана-Машабане
Міністр міжнародних відносин Південної Африки

Мішель Обама
Перша Леді Сполучених Штатів

Нгозі Оконджо-Івеала
Міністр фінансів Нігерії

Медлін Олбрайт
Колишній Державний Секретар США

Івета Радічова
Прем’єр-міністр Словаччини

Її Високість Королева Ранія
Королева Йорданії

Ділма Руссефф
Президент Бразилії

Крістіна Фернандес
Президент Аргентини

Тарья Халонен
Президент Фінляндії

Шейх Хасіна Вазед
Прем’єр-міністр Бангладеш

Рада Жінок-світових лідерів

Висловлюємо Вам величезну повагу і вдячність за Ваш неоціненний внесок у покращення життя громадян своїх держав, утвердження демократії і прав людини в світі.

Ви є для нас високим прикладом вишуканості і майстерності виконання жінкою своєї політичної і громадянської місії для поширення демократичних цінностей у світі.

Ми живемо на різних континентах і в різних країнах. Але всі ми об’єднані одним простором і часом. Тому ми переконані, що Ви почуєте наш голос і відгукнетеся на нього.

Ми – представниці українського народу, який сотні років виборював свою свободу. Сьогодні на наш народ насуваються загрози нових репресій і поневірянь. Опиняються за ґратами або у політичному вигнанні лідери нової політичної еліти, яка представляє демократичні опозиційні сили і має підтримку значної частини українського народу.

Лідера політичної опозиції, екс-прем’єр-міністра України Юлію Тимошенко безпідставно засуджено і брутально кинуто у в’язницю за раніше прийняті нею політичні рішення, оцінку яким повинен давати не суд, а виборці – народ України. Юлія Тимошенко є найбільш успішною жінкою-політиком на всьому пострадянському просторі, на президентських виборах 2010 року, які вона з незначним відривом програла чинному президенту, її підтримали майже 12 мільйонів українців.

Сьогодні президент намагається усунути її як свого основного політичного конкурента, піддаючи її необґрунтованим політичним переслідуванням. Судовий процес проти неї міжнародна спільнота визнала політично-вмотивованим, про що неодноразово згадували у своїх заявах європейські та міжнародні інституції.

Це публічне беззаконня вчинено сьогодні, на початку ХХІ століття, у центрі Європейської цивілізації, основою якої є непорушність прав і свобод людини.

І небезпека не лише в тому, що офіційна влада в Україні розтоптала права та свободу відомого українського опозиційного політика і провідного державного діяча. Це беззаконня зробило вразливим і беззахисним життя кожної людини в Україні.

Ми, жінки України, звертаємося особисто до Вас та усіх відомих і впливових жінок світу з проханням підтримати нас у нашій місії захисту спільних для нас ідей гуманізму та прав людини.

Ваша особиста підтримка протидії порушенню прав людини в Україні з боку світової спільноти і міжнародних правозахисних інституцій мають надзвичайно важливе значення для збереження гарантій безпеки наших родин і нашого народу.

Ми звертаємось до Вас із проханням розглянути можливість застосування обмежувальних заходів до керівництва українського уряду, щоб змусити його адекватніше реагувати на заклики міжнародної спільноти.

Безкарне порушення прав однієї людини, підриває в інших людях довіру до правових інституцій, їх упевненість у здатності держав та міжнародної спільноти захищати їх основоположні права і свободи.

І ми віримо, що ми з Вами єдині у нашому спільному прагненні розірвати цей ланцюг зла.

Ніна Матвієнко

Ліна Костенко

Олександра Кужель»

10.02.2012

* * *

 

 

«Не ображайте жінку, не змушуйте її плакати – Бог рахує її сльози» – каже давня мудрість. Важко уявити, скільки жіночих сліз пораховано на Небі за всю історію жіночих страждань!..

«Зграя сановитих чоловіків знущається над беззахисною жінкою, що вірить і боронить свої ідеали» – сюжет, який проходить через століття і, як демон, виринає сьогодні з дикого середньовіччя.

Яке ставлення до жінки у державі – рівно настільки ж вона гуманна, благополучна і людяна. Влада сама собі винесла вирок нелюдськості, коли затіяла це ганебне на весь світ дикунське судилище над Юлією Тимошенко і безпідставно кинула її у в’язницю.

І справа навіть не в тому, що в Україні стало більше на одного політв’язня. Щодня за грати кидають безневинних людей, яких ми не знаємо, – щодня заламують руки комусь тільки за те, що він хоче жити в людяній державі і мати право бути людиною.

Масштаби цього лиха значно більші: беззаконня, вчинене над Ю.Тимошенко, Ю.Луценком, іншими політв’язнями – зробило вразливим і беззахисним життя кожної людини в Україні.

Я знаю, що більшість українських жінок це не заперечить, більшість матерів не скаже, що це не так. У моєму серці ці слова тривоги і перестороги народилися давно. Переконана, що цим відчуттям б’ється серце кожної жінки. Так виникла ідея написати листа-звернення українських жінок до усіх відомих жінок-землян, усіх видатних і впливових жінок світу: подайте нам руку підтримки, допоможіть нам захистити наших дітей і наші родини від нових репресій і поневірянь!

Не можу додати до цього листа жодного слова. Воно написане жіночим серцем. Безмежно вдячна, що цей лист підтримало дві жінки – велетні духу – Ніна Матвієнко і Ліна Костенко. Вони безстрашно поставили свої підписи під моральним вироком владі, який почує весь світ.

Жоден тиран і диктатор не відбере у них їхні Імена, не зламає їхній вільний Дух. Жодна сила і влада не здатна зламати Совість українського народу і нашу національну Честь. Вони – їхнє уособлення.

Я знаю, що на цей лист відгукнуться тисячі українських жінок. Під ним міг би бути цілий том з тисяч і тисяч жіночих підписів. Наша жіноча солідарність і спільна протидія злу – це наше продовження цього листа, яке ми пишемо разом – це наш спільний великий-великий Post Scriptum – далі буде!!!

З повагою, Олександра Кужель

 

 Поділитися