MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українська рада з питань біженців оприлюднює звернення шукачів притулку з Cомалі в Україні

19.02.2012   
Українська Рада з питань біженців отримала від вихідців із Сомалі, які перебувають у Пунктах тимчасового перебування іноземців, звернення до українського уряду, яке вважає за необхідне оприлюднити.

Українська Рада з питань біженців отримала від вихідців із Сомалі, які перебувають у Пунктах тимчасового перебування іноземців, звернення до українського уряду, яке вважає за необхідне оприлюднити. Текст звернення наведено нижче.

«17 лютого 2012 р.

Ми, сомалійські учасники голодування з Луцького та Чернігівського центрів ув’язнення мігрантів вирішили припинити сьогодні голодування, яке тривало близько 6 тижнів.

Ми вирішили заповнити заяви про надання нам міжнародного захисту, оскільки, як ми розуміємо, Уряд тепер погодився, що із проханням про притулок жодного сомалійця не можна поводитися як із „очевидно безпідставним“ та таким, яке можна відкинути без належного розгляду заяви – що дотепер було звичайною практикою. Український Уряд та українська Державна Міграційна Служба знають, що сомалійцям треба надавати статус біженця за Конвенцією про статус біженців, або ж додатковий захист – у відповідності до Статті 3 Європейської Конвенції про права людини.

Крім цього, ми будемо оскаржувати наше ув’язнення в українських судах. Уряд України та українська Державна Міграційна Служба добре знають, що наше ув’язнення є незаконним, на основі юридичних аргументів, які викладенні у заявах Української Ради з питань Біженців, Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців, Amnesty International та Human Rights Watch. Ми очікуємо, що українські суди скасують рішення про наше ув’язнення, а Уряд забезпечить нас документами, аби упередити подальші залякування та вимагання грошей з боку міліції.

Ми дякуємо всім тим, хто підтримував наше голодування в Україні та по всьому світу. Ми просимо вас не припиняти підтримку всіх шукачів притулку в Україні, які ведуть боротьбу за припинення порушень їх прав людини в Україні.

Сомалійські учасники голодування в Луцьку та Чернігові».

Українська Рада з питань біженців (УРБ), зі свого боку, вітає зусилля Державної міграційної служби України, спрямовані на покращення її роботи та ситуації ув’язнених шукачів притулку: відновлення, після тривалої перерви, роботи Волинської обласної міграційної служби; присутність у Пункті тимчасового перебування іноземців її співробітників та консультування затриманих; прийняття заяв щодо надання статусу біженця чи додаткового захисту. УРБ сподівається, що розгляд цих заяв буде швидким, неупередженим, та що ситуація заявників буде розглянута із урахуванням інформації про країни походження та належним професіоналізмом.

УРБ із жалем відзначає, що органи влади не пішли на діалог із громадянським суспільством, який міг би сприяти швидшому вирішенню ситуації, що склалася. Відтак, на звернення організацій-учасниць УРБ – про ситуацію ув’язнених сомалійців та із проханням про доступ до затриманих – органи влади так жодним чином і не відгукнулися.

Події початку 2012 р. показують, що застосування щодо певних груп осіб, які потребують міжнародного захисту, винятково репресивних та дискримінаційних методів, не вирішує жодної проблеми – лише закладаючи бомбу з годинниковим механізмом під майбутнє цих людей та під репутацію самої України.

Також ці події є ще одним прикладом, який демонструє, що, попри членство України у Раді Європи, належне ставлення як органів виконавчої влади України, так і українських судів до рішень Європейського Суду з прав людини (у даному випадку – рішення у справі Суфі та Елмі проти Великої Британії) має забезпечуватися за допомогою додаткових зусиль громадських та міжнародних організацій.

Також стало очевидним, що закритість Пунктів тимчасового перебування іноземців для представників громадських організацій та ЗМІ негативно впливає як на моніторинг ситуації у Пунктах, так і на отримання достовірної інформації звідти.

Українська рада з питань біженців (УРБ) – неформальне об’єднання українських громадських організацій та благодійних фондів, які працюють для захисту прав та інтересів біженців та шукачів притулку. Члени УРПБ: БФ «Рокада» (м. Київ), БФ «Донецький фонд соціального захисту та милосердя», Міжнародна громадська організація «Міжнародний рух „Міжнародна Амністія в Україні“», Одеська громадська організація «Віра, Надія, Любов», Міжнародний фонд охорони здоров’я та навколишнього середовища «Регіон Карпат» (NEEKA), Фундація з натуралізації прав та прав людини «Сприяння» (м. Сімферополь), ГО «Вінницька правозахисна група», Юридично-консультаційний Центр профспілки «Солідарність» «Права людини не мають кордонів»(м. Львів), ГО «Південноукраїнський центр молодих юристів» (м. Одеса), БФ «Карітас-Caritas» МГКЄ, ГО Центр «Соціальна дія» (м. Київ), ХОБФ «Соціальна служба допомоги» (м. Харків), БО «Комітет медичної допомоги в Закарпатті» (м. Ужгород).

Українська Рада з питань біженців у рік 10-річчя приєднання України до Конвенції ООН 1951 р. про статус біженців, закликає українську владу невідкладно застосувати всі необхідні заходи задля врегулювання становища шукачів притулку з Сомалі та інших країн, видворення до яких неможливе, які перебувають на території України. Подібне врегулювання має відбуватися у відповідності до міжнародних стандартів, із використанням інструментів, наданих новим Законом України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового та тимчасового захисту», та створенням, у разі необхідності, нових механізмів захисту прав людини в рамках українського законодавства.

Як і раніше, Українська Рада з питань біженців заявляє про необхідність звільнення ув’язнених вихідців із Сомалі.

Контакти координаторів Української Ради з питань біженців:

Марина Курочкіна +380 67 9302799
Олександра Назарова +380 97 2386386

 

 Поділитися