MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Презентація доповіді правозахисних організацій «Права людини в Україні 2011»

13.03.2012    джерело: helsinki.org.ua.index.php?id=1331560655
На прес-конференції, присвяченій представленню доповіді правозахисних організацій «Права людини в Україні 2011», правозахисники відзначили три небезпечні тенденції, що виникли в минулому році: зростання бідності серед українців, політичні переслідування опозиції та громадських рухів й знищення незалежності суду.

13 березня 2012 року відбулась прес-конференція, присвячена представленню доповіді правозахисних організацій «Права людини в Україні 2011». Правозахисники відзначили три небезпечні тенденції, що виникли в минулому році: зростання бідності серед українців, політичні переслідування опозиції та громадських рухів й знищення незалежності суду.

Катастрофічною назвали учасники прес-конференції ситуацію з забезпеченням соціальних та економічних прав в державі. Адже за даними, які містяться в доповіді, бідними вважає себе одна четверта населення України , 85% українців, аби вижити, змушені були економити на своєму харчуванні, відпочинку, дозвіллі та одягу.

У цих умовах держава зайняла жорстку позицію щодо припинення або зменшення соціальних виплат чорнобильцям, афганцям, на дітей тощо, а у відповідь на протести громадян перейшла фактично до політичних переслідувань.

Автори доповіді стверджують, що замість того, щоб переглянути свою політику, не вдаватися до силових дій проти протестуючих і перейти до діалогу, держава намагається їх залякати, використовуючи правоохоронні органи — органи МВС, СБУ, прокуратури. За словами правозахисників тенденція використання державою правоохоронних органів як інструмента для політичних переслідувань своїх опонентів є дуже загрозливою для прав людини. Адже це може привести до розкручування маховика репресій, який потім буде дуже важко зупинити. І тоді політичні репресії проти уявних ворогів можуть перетворитися на репресії проти усіх.

Неповага до правосуддя є ще однією негативною  тенденцією в Україні. Це призводить до випадкового кримінального переслідування та потрапляння судів під контроль органів прокуратури, виконавчої влади і місцевого самоврядування. Так «наругою над правосуддям» назвали автори доповіді судові процеси проти колишніх урядовців.

Не покращилась ситуація і з катуваннями та нелюдським поводженням. Так, якщо в 2010 році постраждалих від незаконного насильства в міліції склала більше 790 тисяч, то в 2011 р. — 980 тисяч. Тортури найчастіше залишаються безкарними або, ще гірше, сприймаються як норма. Це призводить до збільшення свавілля і безкарності правоохоронних органів з одного боку і посиленню почуття незахищеності в усіх — з іншого.

Правозахисники нагадали, що політичний режим, який порушує права людини все більше і більше, приречений на поразку. Стан із правами людини та основоположними свободами зміниться на краще тільки за умови докорінної зміни ставлення керівництва держави до свого головного конституційного обов’язку — утвердження й захисту прав людини.

Доповідь «Права людини в Україні» є універсальним документом, що використовується національними та міжнародними організаціями для оцінки загального стану з правами людини в Україні. Вона випускається щорічно, починаючи з 2004 року. У складенні доповіді взяли участь понад 30 правозахисних організацій з усіх регіонів України. Документ містить в собі 26 розділів. 

12.03.2012   

 Поділитися