MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Євген Захаров: Через два дні Тимошенко має бути в лікарні

16.03.2012    джерело: glavcom.ua
Віталій Червоненко, «Главком»
Сьогодні стало відомо, що Європейський суд з прав людини виніс припис у відповідності з правилом 39 Регламенту суду про обов’язкове переведення Юлії Тимошенко в спеціалізований стаціонарний медичний заклад поза межами системи виконання покарань. Про всі технічні нюанси виконання 39 правила регламенту Європейського суду щодо Тимошенко «Главкому» розповів голова Української Гельсінської спілки та співголова Харківської правозахисної групи, що вчора також балотувався на посаду омбудсмена, Євген Захаров.

Сьогодні стало відомо, що Європейський суд з прав людини виніс припис у відповідності з правилом 39 Регламенту суду про обов’язкове переведення Юлії Тимошенко в спеціалізований стаціонарний медичний заклад поза межами системи виконання покарань. За словами адвоката Сергія Власенко, рішення було ухвалене 16 березня.

На сайті Європейського суду ця інформація також з'явилася, а тому Юлія Тимошенко вже найближчими днями має бути переведена до лікарні. Можливостей у держави не виконати припис просто не існує. Показово, що займатися звільненням Тимошенко, за процедурою, має ніхто інший, як Валерія Лутковська, яка вчора ледь не стала уповноваженим Верховної Ради з прав людини.

Про всі технічні нюанси виконання 39 правила регламенту Європейського суду щодо Тимошенко «Главкому» розповів голова Української Гельсінської спілки та співголова Харківської правозахисної групи, що вчора також балотувався на посаду омбудсмена, Євген Захаров.

В.Ч.: Євгене Юхимовичу, Сергій Власенко повідомив, що Європейський суд з прав людини виніс припис в межах 39 правила регламенту, що Україна зобов’язана перевести Тимошенко в стаціонарний спеціалізований медичний заклад. Ви як ніхто інший знаєте практику виконання таких приписів, розкажіть, як технічно це має бути зроблено?

Є.З.:Такий пункт регламенту є й він вже дуже багато разів втілювався в життя щодо України й її громадян. Ми цим користувалися багато разів. Європейський суд невідкладно, в той же день надсилає факс під назвою «Рішення Європейського суду про термінові заходи». Цей документ надсилається до Міністерства юстиції України до департаменту супроводження справ в Євросуді. Посаду глави цього департаменту зараз займає Валерія Лутковська.

Валерія Лутковська, отримавши такий припис, зобов’язана забезпечити його виконання в найкоротший термін. З цим документом вона звертається до Державної служби виконати рішення. Як правило, ця процедура проводиться дуже швидко, й люди переводяться до лікарні за один-два дні.

В.Ч.: В історії Україні були прецеденти виконання цього припису?

Є.З.:Та в історії нашої організації таких випадків було більше двох десятків. Навпаки, жодного разу держава не наважувалася не виконати подібний припис Європейського суду. Насправді, це доволі часті речі, стосуються двох типів випадків – коли людей треба перевести в цивільну лікарню, оскільки людина не може отримати належне медичне лікування в умовах несвободи, та, коли забороняли процедуру екстрадиції в ті країни, де людину можуть катувати або вбити. Ось це дві стандартні ситуації, коли адвокати Харківської правозахисної групи застосовують правило 39. Мушу зазначити, що Мін’юст завжди виконував такі приписи чітко та швидко.

Тут можуть виникати проблеми іншого ґатунку. Швидкість переведення в лікарню залежить від стану хворого, від його транспортабельності, роду захворювання, а, відповідно, виду лікарні. Іноді виникають труднощі, що хворі і рідні вимагають один заклад, а їм пропонують інший. Проте все це дуже швидко агент держави віршує.

В.Ч.: Тобто, найпізніше за два дні треба чекати переведення Тимошенко в лікарню?

Є.З.:Так. Але, коли справа стосується Юлії Тимошенко, то весь час виникають якісь незрозумілі проблеми. Завжди з нею відбувається так, не як потрібно. Її не мали переводити до Качанівської колонії з СІЗО, проте перевели.

Але зазвичай людей після припису Європейського суду переводять до лікарні й за один день. Все залежить від роду захворювання і місця перевезення. Ось вона в Харкові, в яку лікарню її перевозити? Ми ж не знаємо точно її хворобу і транспортабельність. Буде це київська чи харківська лікарня? Скоріше за все – харківська. Зазвичай далеко не везуть. Проте бувають випадки, коли треба в Київ везти.

У нас був клієнт – професор Темченко в Кривому Розі. В нього були тяжкі проблеми з серцем. Європейський суд за правилом 39 постановив перевести його в спеціалізовану лікарню, де можуть зробити кардіохірургічну операцію. Це був інститут Стражевського в Києві. Виникла проблема, як його доставити в такому стані. Але і це питання вирішили, правда, це зайняло трохи часу. Сподіваюсь, що в Тимошенко немає настільки серйозного захворювання, що заважатиме швидко перевезти до лікарні.

В.Ч.: В нашій ситуації можна чекати будь-яких ситуацій. Можливо, що влада вважатиме за потрібне не переводити Тимошенко в лікарню?

Є.З.:Такого не може бути. Українська влада жодного разу не проігнорувала припис Європейського суду за правилом 39 регламенту. Це точно, хоча бували затримки.

В.Ч.: Теоретично можна припустити, що влада піде на прецедент, і таки не виконає рішення Європейського суду. Які будуть санкції?

Не хочу навіть припускати. Цього не може бути в принципі, це грубе порушення всіх можливих зобов’язань. Рішення Європейського суду щодо термінових заходів мають виконуватись терміново, оскільки йдеться про життя та здоров я людини.

В.Ч.: Настільки важко в суді довести необхідність застосування правила 39?

Є.З.:Треба надати всі можливі документи. Хочу підкреслити, що в цьому рішенні ролі не грає прізвище Тимошенко. Це не є питання, де є змагальність та спори сторін. Захист Тимошенко доводить, що стан в неї такий, що не може лікуватися в умовах тюремної системи. Наводять докази у вигляді аналізів, результатів обстежень і висновків фахівців. Експерти суду розглядають ці документи і ухвалюють об’єктивне рішення.

Хочу зазначити, що щодо Юрія Луценка рішення про застосування правила 39 не було прийнято, його не перевели.

В.Ч.: Але його адвокати теж зверталися?

Є.З.:Наскільки я знаю, так. Але об’єктивність суду не викликає питань. У нас був приклад дуже показовий. Людина мала онкологічне захворювання, сильний біль, злоякісну пухлину. Його в системі виконання покарань визнали інвалідом 2 групи. Рідко це буває. Він кричав від болю, проте знеболювальних необхідних не було. Працівники Харківського СІЗО казали, що він просто удає. За рішенням суду його перевели до Харківського обласного онкологічного диспансеру. Лікували більше року, прооперували, вирізали пухлину, провели терапію променеву. Потім повернули в СІЗО й засудили на 9 років.

Як складеться ситуація з Тимошенко – важко сказати. Рішення мають виконати. В Харкові найкраща лікарня – багатопрофільна обласна. Куди переведуть точно – побачимо, як домовляться.

16.03.2012

 

 Поділитися