MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисники: «Якщо до законопроекту №2450 не внесуть зміни, мітинги в Україні стануть майже неможливими»

23.03.2012    джерело: www.civicua.org
Ірина Салій

Правозахисники ввійшли до складу робочої групи з доопрацювання законопроекту №2450 про мирні зібрання. Серед них – автори альтернативного законопроекту «Про свободу мирних зібрань». Проте у випадку, якщо основні вимоги громадських активістів не будуть враховані, ті обіцяють вдатися до масових протестів. Правозахисники вважають, що даний законопроект у питанні мирних зібрань може перетворити Україну в Білорусь, Казахстан або Росію і «по суті, встановлює “дозвільний” порядок проведення мітингів всупереч визначеному Конституцією – “повідомчому”.

«Цей законопроект був зареєстрований у 2009 році, пройшов перше читання, і міг бути прийнятий в цілому у 2010 році. Але тоді громадські організації, профспілки вийшли на протести. Були перемовини і цей законопроект відклали у довгий ящик. Минулого тижня, у четвер був свого роду скандал. У парламенті, окрім виборів омбудсмана громадянське суспільство того дня хвилювало також, чому так неочікувано на порядку денному з’явився законопроект №2450. Зараз голова комітету ВР з прав людини, Зарубінський стверджує, що він планував із самого початку відправити законопроект на повторне друге читання. Так чи інакше ми цього не знали. Тому намагалися минулого тижня будь-що завадити прийняттю того законопроекту. Допомогли депутати, причому як з опозиції, так і з провладної партії», - розповів Михайло Лебедь, представник Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!».

«Альтернативний проект, на відміну від редакції 2450, відповідає керівним принципам ОБСЄ. Проект був також високо оцінений Європейською комісією «За демократію через право» (Венеціанська комісія)», - заявив Михайло Каменєв, один із авторів альтернативного законопроекту «Про свободу мирних зібрань».

За словами Михайла Лебедя перемовини триватимуть два з половиною тижні, і далі можливі два сценарії:

Буде або компроміс і включення пропозицій громадських діячів до проекту закону №2450, або конфронтація. «Громадськість має бути готова вийти на вулиці, опозиція – блокувати трибуни, свідомі представники владної партії – не голосувати за проект», - сказав Михайло Лебедь.

«Не обов’язково мати спеціальний закон, аби захистити свободу зібрань. Не в усіх країнах існують такі закони. В Україні є 39 стаття Конституції, яка гарантує право на мирні зібрання. Часто це забувають, але в Україні діє вже один закон – Європейська конвенція захисту прав людини та основних свобод, стаття 11 яка також гарантує це право. Є рішення Європейського суду, що є джерелом права в Україні. Влада, суди, міліція часто забувають про ці документи… І добре було б якби влада враховувала ці положення, але, на жаль, такі короткі тексти, що є в Конституції та євроконвенції стають підставою для багатьох зловживань. За статистикою Вищого адміністративного суду, у 2011 році 90% позовів місцевої влади про заборону мітингів були задоволені», - сказав Володимир Чемерис, член Інституту “Республіка”, представник Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!».

Зокрема, правозахисники вимагають захисту права громадян на спонтанні мирні зібрання, на контрдемонстрації. Також громадські діячі намагаються відстояти положення, що неповідомлення про зібрання не може бути підставою для розгону цього мирного зібрання. Інше важливе питання – термін повідомлення про акцію, у законопроекті № 2450 – це за чотири дні до проведення, що не задовольняє громадськість, натомість пропонують 6-12 годин. Відсутність обмежень у просторі чи часі – ще один важливий принцип, який хочуть втілити у законодавстві правозахисники.

За словами Володимира Чемериса, якщо ці принципи не будуть враховані, то представники громадських організацій не погодяться з таким розвитком подій і вийдуть із робочої групи, а далі знову будуть протести.

Якщо зміни не внесуть, то цей законопроект, як жартують правозахисники, стане законом про заборону мирних зібрань. «Якщо змін не внесуть, то мирних зібрань не буде!» - сказав Михайло Каменєв. Володимир Чемерис висловився менш категорично і коротко пояснив, яким буде протест за законопроектом №2450:

Наприклад, не можна буде влаштувати акцію на відстані 100 метрів від державних установ, тому зоною без мітингів стане вся центральна частина столиці. У таких прикордонних містах, як Ужгород, за новим законом мирні зібрання неможливо буде провести.

 Поділитися