MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Влада робить людей інвалідами?

29.12.2011    джерело: narodua.com
Вікторія Кобиляцька
Держслужбовці полюбляють виходити на пенсію по інвалідності. Останнім часом чи то в силу Пенсійної реформи, чи з інших причин ця тенденція набрала обертів. Невже влада робить людей інвалідами? НародUA вирішив з’ясувати, чому в окремих регіонах України збільшується кількість посадовців-інвалідів, і чи справді цих людей можна назвати такими, що «мають особливі потреби».

Держслужбовці полюбляють виходити на пенсію по інвалідності. Останнім часом чи то в силу Пенсійної реформи, чи з інших причин ця тенденція набрала обертів. Невже влада робить людей інвалідами? НародUA вирішив з’ясувати, чому в окремих регіонах України збільшується кількість посадовців-інвалідів, і чи справді цих людей можна назвати такими, що «мають особливі потреби».

На пенсії по інвалідності Пенсійний фонд витратив близько двох мільярдів гривень

Ми звернулися у Пенсійний фонд із проханням надати інформацію щодо щорічних виплат пенсіонерам-інвалідам. За словами директора департаменту зведеного бюджету Пенсійного фонду України Тетяни Придні, станом на 1 жовтня цього року сума призначених місячних пенсій по інвалідності становить 1734169, 8 тисяч гривень, що складає 10, 25% від суми призначених місячних пенсій по Україні.

«У порівнянні з минулим роком ця сума зросла на 17, 24%»,  – запевнила Тетяна Придня.

Також за її словами, з жовтня цього року розміри пенсійних виплат особам, які отримують пенсію по інвалідності, не можуть бути нижчими за 784 гривні. Тоді як максимальний розмір пенсії, в тому числі по інвалідності, становить 7840 гривень. А станом на січень 2011 року середній розмір призначених місячних пенсій по інвалідності відповідно до Закону України «Про державну службу» складає 2978, 59 грн. Сума призначених місячних пенсій становить 24871, 2 тисячі гривень.

Крім того, на наше прохання працівники Пенсійного фонду України надіслали інформацію щодо кількості призначених пенсій по інвалідності у 2009 та 2010 роках у розрізі головних управлінь фонду в різних областях (за 2011 рік ця інформація з’явиться тільки в лютому). Отже, враховуючи кількість населення, беззаперечним лідером за кількістю призначених по інвалідності пенсій досі була Донецька область (у 2009 році тут було 10862 пенсіонерів-інвалідів, а в 2010 – 9850). Друге і третє місце посідають Львівська (7220 і 6730 відповідно) та Дніпропетровська області (5287 та 5240).

Найбільше інвалідів-чиновників живе в Черкасах?

Зрозуміло, що загальна статистика по кількості пенсіонерів-інвалідів не є аж настільки промовистою. Так, справді, із 1, 5 із 14 мільйонів пенсіонерів отримують пенсію по інвалідності. Але як вирахувати бодай відсоток пенсіонерів-держслужбовців, які пішли на пенсію по інвалідності, а тим паче як довести, що ці солідні тьоті і дяді, які в поті чола трудилися на державній службі, просто придбали собі довідки про інвалідність, сплативши чималеньку суму іншим солідним тьотям і дядям, які працюють в мало не одіозній структурі з таємничою назвою «МСЕК»? Власне, питань багато і скажемо відразу, що не на всі з них ми змогли знайти відповідь, але принаймні, спробуємо дати вам цікаву інформацію для роздумів.

Отже, ми звернулися у виконавчі органи міських рад та в облдержадміністрації з проханням надати нам інформацію щодо виходу посадовців на пенсію (у тому числі й по інвалідності). Принагідно зауважимо, що не всі органи місцевого самоврядування ознайомлені з Законом України «Про доступ до публічної інформації». Часом доводилося повторно надсилати листа і пояснювати, що електронний варіант запиту має таку ж юридичну силу, як і паперовий, або що не обов’язково сканувати власний підпис. Найбільш сумлінними (чи то пак – винахідливими) виявилися львів’яни та луганчани. Перші змусили усі відділи та управління міської ради порахувати своїх пенсіонерів і надіслати нам відповіді (загалом надійшло 22 листи!). Щось подібне було і в Луганську, але вже на рівні облдержадміністрації. Тоді як в інших містах цю інформацію збирав один відділ, там її підраховували і надсилали одним листом.

Таким чином, пропонуємо до вашої уваги імпровізований «хіт-парад» міст, де за 2011 рік найбільше чиновників вийшли на пенсію по інвалідності.

Подаємо також табличку, яку нам надіслали з Черкаського міськвиконкому для того, щоб можна було прослідкувати динаміку звільнення чиновників по інвалідності з розбивкою по місяцях:

До речі, нам довелося неодноразово спілкуватися із виконавцями, котрі готували дані для відповіді на інформаційний запит. Їх страшенно цікавило, навіщо нам це потрібно. Пояснення на кшталт «згідно закону про доступ до публічної інформації я не маю вам нічого пояснювати» не діяло. «То це ви дисертацію хочете написати? Про те, як Пенсійна реформа подіяла на людей, і як вони масово пішли на пенсію? І вас цікавить, хто пішов по інвалідності? Та всі поголовно стараються іти по інвалідності – це ж зрозуміло!»,  – резюмував виконавець.

Що ж, ідемо далі. Наступною сходинкою нашого дослідження був збір інформації по обласних державних адміністраціях. Нас цікавила кількість посадових осіб апарату та структурних підрозділів, які в цьому році пішли на пенсію.

Зауважимо, що згідно з відповіддю на інформаційний запит, в Черкаській облдержадміністрації справді 6 осіб пішло на пенсію по інвалідності. Проте, згідно свіжоспеченого розпорядження голови ОДА Сергія Тулуба, що розміщене на офіційному порталі облдержадміністрації, можна зробити висновок, що насправді Черкаську область треба сміливо ставити на друге чи навіть на перше місце, оскільки у грудні пішов на пенсію по інвалідності заступник голови ОДА Василь Корнієнко (ми ж отримали дані від Черкаської ОДА тільки за листопад включно, а від Івано-Франківської – за вересень включно, а отже цілком може бути що за цей час кількість високопоставлених інвалідів збільшилася).

Що приховує МСЕК?

Чи не найцікавішим етапом розслідування було спілкування із тими структурами, які власне і «роблять» із чиновників інвалідів. Тобто, видають їм відповідні довідки. У відділі медико-соціальної експертизи Управління медичної реабілітації та медико-соціальної експертизи Міністерства охорони здоров’я України нам, на жаль, не надали інформації стосовно кількості визнаних інвалідами 1, 2 та 3 груп інвалідності в розрізі областей України упродовж 2011 року. Мотивували це тим, що державна звітність щодо інвалідності формується відповідно до Наказу МОЗ від 10.07.2007 № 378 і являється річною. Тому з’ясувати, яким є відсоток тих, хто отримав другу групу інвалідності (а саме її, за нашими даними, «облюбували» чиновники), на жаль, не вдалося.

Проте ми вирішили звернутися у Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи. Такі дії видавалися нам доречними ще й тому, що кількість посадовців, які пішли на пенсію по інвалідності зокрема в Черкаському міськвиконкомі таки змушує задуматися. Проте у черкаському МСЕКу нам були, м’яко кажучи, нераді. Довелося надіслати чотири (!) інформаційні запити і тільки після тривалої переписки нам надали бодай якусь інформацію. Зауважимо, що працівники обласного центру медико-соціальної експертизи двічі нам телефонували після отримання запитів. Вони цікавилися, навіщо нам така інформація, довго пояснювали, що не можна робити висновки, керуючись лише статистикою, зрештою обіцяли все надіслати, проте так і не надсилали. Цікаво, що головний лікар закладу Владлен Лепський навіть спробував надіслати нам відписку: «Згідно статті 24 «Порядок та умови доступу до статистичної інформації Закону України «Про державну статистику» від 17.09.1992 року № 2614-ХІІ зазначено, що не підлягає наданню за запитом статистична інформація, яка має внутрішньовідомчий характер і використовується для подальших розрахунків зведених статистичних даних, розробки звітно-статистичної та іншої документації…», а отже «на підставі вище викладеного надати вказану інформацію не представляється можливим, оскільки вона використовується виключно для розробки показників та наступного аналізу причин первинної інвалідності і самостійно для вивчення первинної інвалідності не використовується».

Почитавши подібні недолугі формулювання, ми надіслали повторний запит панові Лепському, повідомивши його про існування Закону України «Про доступ до публічної інформації». Реакція була цікавою. Нам надіслали зведену статистичну інформацію щодо первинної інвалідності населення області за 9 місяців цього року за формою звітності. Проте у листі-відповіді Владлен Лепський зазначив, що «Законом України «Про доступ до публічної інформації» не відмінено дію Закону України «Про державну статистику», а отже надання інформації про кількість громадян, яким встановлені 1, 2 і 3 групи інвалідності, «не підлягає наданню за запитом».

Тож у нас виникло питання, що саме так ретельно приховує пан Лепський і чому він так довго не міг надати нам інформацію? Щодо відповіді на запит, то ми дізналися, що в цьому році в Черкаській області інвалідність отримали 7591 особа (вперше визнаних інвалідами), з них встановлено другу групу інвалідності у 2639 осіб (причому, на кінець року відсоток визнаних інвалідами другої групи від усіх вперше визнаних інвалідами становив 36, 7%).

Заплатіть 5 тисяч доларів, і вас «зроблять» інвалідом!

Про те, чи справді має місце практика купівлі чиновниками довідок про інвалідність, ми поцікавилися у депутатки Черкаської обласної ради, екс-заступниці міського голови Черкас Любов Майбороди, і ось що дізналися:

– Зараз така практика дуже популярна. Справа в тому, що для того, щоб отримувати пенсію держслужбовця і бути інвалідом, треба мати 10 років стажу. А якщо людина має 10 років стажу держслужбовця і в неї 2 група інвалідності, вона має право йти на пенсію хоч і в 30–35 років. Тому це дуже поширена практика. Отримати інвалідність другої групи пересічній людині практично неможливо. Багато людей без рук і без ніг ходять, і їх постійно відправляють на переосвідчення, щоб вони підтверджували, що вони є інвалідами. Що стосується чиновників міської ради та облдержадміністрації, то тут є чим дорікнути керівнику МСЕКу панові Лепському. Хочеться його запитати про об’єктивність таких заключень.

– Розкажіть, якою є процедура отримання інвалідності чиновниками?

– Практика така, що, як правило, ці люди двічі лежать у лікарні, їм виписуються діагнози, і після того, як вони двічі полежали в лікарні, виноситься заключення, що вони інваліди. Об’єктивних критеріїв інвалідності тут немає, тут є чисто суб’єктивні фактори, і досить багато говорять, що отримання такої довідки про інвалідність у нас коштує 5 тисяч доларів. Але довести це неможливо, бо ніхто публічно такі справи не робить, тому дуже важко довести таку ситуацію. Але це ганьбить медицину, ганьбить людей. Бо молоді люди в 35–40 років отримують пенсію 5 тисяч гривень (у держслужбовців же було 90, а зараз з 1 січня буде пенсія 80% зарплати). А решта людей, які справді хворі, не можуть отримали допомогу від держави (я сама як лікар, до мене звертаються люди, які задихаються, мають бронхіальну астму, і вони не можуть оформити інвалідність, щоб отримувати добавку до пенсії 700–800 гривень),

– Чи є у вас знайомі чиновники, які таким чином виходили на пенсію, отримуючи інвалідність?

– Так, звичайно. Є люди, яким по 40 років. Це ж вони мені розповідали, що двічі лежали в лікарні, потім отримували заключення, платили 5 тисяч доларів МСЕКу і отримували другу групу. Після цього вони мають право йти на пенсію. Більше того, в 40 років вони йдуть на пенсію, отримують щомісяця в середньому 5 тисяч гривень, а потім влаштовуються де завгодно, крім державної служби, і зараз я їх усіх бачу – вони працюють у наглядових радах, якимись керівниками на різноманітних підприємствах, приватними підприємцями – повні сил і здоров’я, отримуючи пенсію і зарплату. І це ніхто не контролює. Можна працювати. Єдина вимога – не на державній службі.

Цікаво, що суму «5 тисяч доларів» також озвучував мер Черкас Сергій Одарич, щоправда, в дещо іншому контексті. Під час однієї з прес-конференції міський голова сказав:

«Ви подивіться статистику, скільки у нас ліквідаторів ЧАЕС. Їх же в 12 разів більше, ніж було фізично. Хочете стати ліквідатором? Уже є напівофіційні розцінки – 5 тисяч доларів платите і все. І у вигляді пільг і доплат ця сума вам повертається за один рік. Термін окупності проекту «чорнобилець» – один рік. Існує такий собі державний бізнес»,  – зазначив тоді Сергій Одарич. Також він неодноразово висловлювався щодо того, що працівники міськвиконкому масово йдуть на пенсію по інвалідності.

«Останнім часом у Черкасах з’явилося чимало високопоставлених інвалідів. От вам яскрава корупція. Людина працювала і все було добре, а виявляється вона інвалід. Я не хочу задувати про покійних, але міністр Кравченко… Якщо ви зараз піднімете діагнози та інвалідності, то може виявитися, що людина, яка до цього очолювала якісь потужні департаменти, управління та служби, вона можливо не може зі своїми фізичними даними відповідно до діагнозу піднятися на другий поверх, бо вона при цьому свідомість має втратити! У мерії уже чимало інвалідів. І я бачу, що вірус перенісся на обласну адміністрацію»,  – зазначив нещодавно мер Черкас.

Наостанок хочемо зазначити, що ми нічого не стверджуємо, але водночас вказуємо на цифри і подаємо коментарі, які наштовхують на певні здогади. Тому сподіваємося, що цей матеріал не залишиться без уваги правоохоронців та прокуратури.

Зображення: donbass.ua

 Поділитися