MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Євген Захаров: Європа не повірить українській владі навіть, якщо побиття Тимошенко не було

10.05.2012    джерело: gazeta.ua
На думку автора, ситуація з побиттям Юлії Тмошенко викликала бурхливу реакцію і у владі, і в опозиції лише тому, що кожна сторона намагається отримати з історії свої політичні бонуси.

Київська прокуратура заявила, що в ході перевірки заяви уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової виявлено, що експертні висновки щодо тілесних ушкоджень екс-прем’єра Юлії Тимошенко сфальсифіковані. Водночас, Карпачова продовжує наполягати на тому, що синці Тимошенко справжні і виникли вони внаслідок побоїв під час перевезення її до лікарні.

Те, що відбувається із ситуацією навколо фото із синцями Юлії Тимошенко, не є нормальним. За заявами, які лунають зі сторони прокуратури, і зі сторони Карпачової та опозиції, незрозуміло, що насправді сталося. Перш за все, має буде проведено розслідування і оприлюднено його результати. Якщо у Ніни Іванівни є докази побиття Тимошенко, то вона мала б їх викласти. Водночас, не довіряти заявам Ніни Іванівни немає підстав. Адже люди, які оглядали синці Тимошенко — це судово-медичні експерти, це досвідчені люди, які працюють в офісі омбудсмена. І вони працюють там багато років. Я знаю цю роботу і впевнений, що немає підстав їм не вірити.

Насправді ця ситуація викликала бурхливу реакцію і у владі, і в опозиції лише тому, що кожна сторона намагається отримати з історії свої політичні бонуси. У цьому питанні обидві сторони — БЮТ з Тимошенко і влада — роблять політику. Через це дуже важко судити, хто ж насправді має рацію і, що насправді сталося.

Я взагалі не розумію галасу навколо цієї ситуації: є Тимошенко, в неї були синці. То чому було її не оглянути, не зафіксувати синці, як це має бути за законом. Як знімають, наприклад, побої. Ці експерти мали написати висновок і був би доказ. А так взагалі незрозуміло, про що йде мова. Обидва табори з цього хочуть мати політичні вигоди.

Весь час у історії із побоями все відбувається суто в українському стилі: обмін бурхливими політичними випадами, за якими немає правдивих фактів.

Заяви прокуратури про те, що висновки судмедекспертизи є сфальшованими взагалі незрозумілі. Адже Ніна Іванівна розповіла, що мають місце ці синці, було там побиття, і сама заявила про це в прокуратуру. Вона ж це зробила, поки була омбудсменом. І прокуратура саме тому тепер розглядає цю заяву.

Водночас, важко сказати, які будуть дії прокуратури щодо Карпачової, якщо доведуть, що побиття Тимошенко таки не було. Адже коли вона робила ці заяви, то ще була на посаді омбудсмена. Тобто за фактом була ще уповноваженим з прав людини. На той момент вона була незалежною і переслідувати за її роботу було неможливо. Це заборонено законом. Те, що відбувалося після того, як Лутковська прийняла присягу на посаду — інша справа. Адже тепер Карпачова з точки зору закону не є державним службовцем і зараз вона виступає просто як публічна особа, як громадський діяч, а не як державний чиновник. Вона зараз не має тих прав, які мала, коли була уповноваженим з прав людини.

Та незважаючи вже на рішення прокуратури, на всі ці спростування та заяви про фальшивість документів в Європі вже ніхто не повірить українській владі. Вже ніхто нічому не повірить. Адже була версія із синцями і всі повірили, що синці були. І переконати міжнародну спільноту в протилежному, навіть з усіма доказами і документами, буде неможливо.

записала: Олеся ДУБОВИК

09.05.2012



 Поділитися