MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Прес-ланч в офісі Уповноваженого з прав людини

18.05.2012   
Андрій Діденко
Вчора, 17 травня 2012 року, в офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини відбулася зустріч з журналістами.

Вчора, 17 травня 2012 року, в офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини відбулася зустріч з журналістами.

Як зазначено в анонсі цього заходу: «Я хочу змінити звичну для цієї установи практику закритості. Відтепер ми абсолютно відкриті для кожного українця, кожен із 46 мільйонів наших громадян може звернутись до мене за допомогою у захисті його прав і бути впевненим: тут йому допоможуть! Кожен журналіст може звернутись до офісу Омбудсмена за необхідною інформацією, і він її отримає», – запевнила Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська. «Я впевнена, що нам вдасться налагодити механізм оперативної та плідної співпраці зі ЗМІ, адже діяльність Омбудсмена і робота журналіста дуже схожі – від своєчасного втручання та відповідного реагування залежить дотримання прав людини, а подекуди й її здоров’я та навіть життя!» – наголосила Валерія Лутковська. Відтепер подібні зустрічі з пресою відбуватимуться регулярно задля забезпечення прозорості роботи Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

На зустрічі було багато журналістів з телеканалів, радіо, друкованих та інтернет-видань. Питання ставилися найрізноманітніші, від «куди поділася колишня омбудсман Ніна Карпачова?», до «якою має бути реакція Уповноваженого на факти порушень прав людини, якщо потрібне термінове втручання?». Валерія Володимирівна впевнено і коректно відповідала на всі запитання. Офіційна частина зустрічі перейшла в неформальне спілкування (були кава, тістечка й цукерки). Склалося враження, що омбудсман відповіла на всі запитання, які цікавили журналістів.

Також Валерія Лутковська наголосила на тому, що на сьогоднішній день «Закон про Уповноваженого Верховної Ради з прав людини» передбачає створення регіональних представників омбудсмана й плідну співпрацю з неурядовими громадськими організаціями правозахисної спрямованості. Із представників громадських правозахисних організацій буде створено дорадчу раду при Апараті Уповноваженого.

У контексті зустрічі омбудсман зазначила, що одним з пріоритетних напрямів роботи інституту Уповноваженого буде ініціювання й запровадження певних дій на створення національного превентивного механізму запобігання катувань (НПМ) для виконання зобов’язань, які взяла на себе Україна при ратифікації Факультативного протоколу до «Конвенції ООН проти катувань». Нагадаємо, що Україна ще в 2006 році ратифікувала цей Факультативний протокол і зобов’язалась протягом року створити один або декілька НПМ по запобіганню катувань. Але протягом шести років ці зобов’язання так і не були виконані. В цьому напрямку діяльності Валерія Володимирівна представила свого представника Юрія Білоусова, експерта Асоціації УМДПЛ (Асоціація моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів) і зазначила, що саме Юрій буде очолювати цей блок роботи. Ми і в подальшому висвітлюватимемо роботу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

 Поділитися