MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

До 5 липня приймаються заявки на тренінг «Національні меншини та біженці в українських медіа»

27.06.2012    джерело: edu.helsinki.org.ua

Міжнародна громадська організація «Інтерньюз-Україна» запрошує журналістів з усіх областей України взяти участь у тренінгу «Національні меншини та біженці в українських медіа - подолання стереотипів та посилення толерантності», який відбудеться в Києві 13-14 липня та 20-21 липня 2012 року.

Теми тренінгів:

- Становище національних меншин та біженців в Україні, ситуацію з дотриманням їхніх прав;

- Толерантність і ксенофобію, їхні прояви в Україні;

- Рівень толерантності до «чужинців» в українських медіа;

- Стереотипи щодо національних та етнічних меншин в суспільстві й медіа;

- Як уникнути так званої «мови ворожнечі» («hate speech») в журналістських матеріалах.

50% тренінгу складатимуть практичні завдання, мозкові штурми, дискусії.

Будуть розглянуті наступні питання:

  • Які є поширені помилки журналістів та типові «страшилки» при висвітленні інших національностей в медіа та як їх уникнути при підготовці матеріалу?
  • Де шукати та як використовувати об'єктивні дані про національні та етнічні меншини й біженців (правозахисні організації, Інтернет-ресурси тощо)?
  • Як журналістика може ефективно протистояти ксенофобії та сприяти збільшенню толерантності?
  • Як журналісту не стати іграшкою в руках політиків-маніпуляторів?

Тренери:

Максим Буткевич - правозахисник, співкоординатор Проекту «Без кордонів» ГО «Центр Соціальна Дія», що моніторить ситуацію з правами людини у Центральній Азії та інших регіонах, право на притулок та права біженців в Україні, протидію ксенофобії та расизму. Член Громадської Ради при МВС (2008-2010), член Національного комітету «Amnesty  Учасник/тренер Національної-International-Ukraine» (2007-2008). освітньої програми «Розуміємо права людини».

Ірина Федорович - правозахисник, координатор проектів Проекту «Без кордонів» ГО «Центр Соціальна Дія». У 2005-2008 роках - прес-секретар «Amnesty International -Ukraine».

В'ячеслав Лихачов - політолог, викладач, спеціаліст з націонал-радикалізму, ксенофобії, міжнаціональних стосунків. Автор понад 60 наукових праць та 300 статтей в українській пресі.

Місце проведення: офіс МГО «Інтерньюз-Україна», вул. Ризька 15, м. Київ

Час проведення: з 10.00 до 18.00 протягом 2 днів

Умови участі:

До участі у тренінгу запрошуються журналісти або редактори загальногонаціонального або регіонального видання. Бажано мати досвід у висвітленні тем, що стосуються теми тренінгів (національні меншини, біженці, ксенофобія, толерантність, расизм), або інтерес до цієї тематики.

Для участі у тренінгу необхідно до 18:00 5 липня надіслати онлайн-заявку, яку також можна заповнити на сайті www.internews.ua, або зареєструватися за телефоном (044) 458-44-40, 501-92-03, моб. тел. 063-433-90-44 (Вікторія Козир). В анкеті просимо вказати одну з двох запропонованих дат тренінгу.

Підтвердження участі відібрані учасники отримають 6 липня. Організатор залишає за собою право не пояснювати і не оголошувати причини відмови в участі.

Участь у тренінгах є безкоштовною. Учасникам забезпечують:

- відшкодування дорожніх витрати за наявності оригіналів квитків;

- харчування (кава-паузи та обід);

- проживання в двомісних номерах готелю.

Тренінги відбуваються в рамках проекту «Сприяння суспільної толерантності до національних меншин та біженців в Україні через збільшення масштабу та якості їх висвітлення в українських медіа» за підтримки Фонду розвитку українських ЗМІ Посольства США в Україні.

Із додатковими запитаннями, будь ласка, звертайтеся до координатора тренінгу Вікторії Козир за тел. (044) 458 44 40, 063-433-90-44, або написавши на електронну адресу [email protected]

 

Автор: Костянтин Рєуцький

 

 Поділитися