MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Без вини не можна бути винуватою

22.07.2012   
Георгій Кобзар
Халатне ставлення лікарів до виконання своїх обов’язків призвело до народження ВІЛ-інфікованої дитини. Але провину за це прокуратура намагалася «повісити» на матір. Правовий захист, наданий Всеукраїнським правозахисним рухом «Гідність», дозволив захистити права жінки.

Мешканка м. Апостолове Л. з 2003 року стояла на «Д» обліку (ВІЛ – інфекція) в кабінеті «Довіра» Апостолівської центральної районної лікарні. В 2010 році вона звернулась до гінекологічного відділення Залізничної лікарні м. Кривий Ріг з приводу вагітності.

Однак, лікар-гінеколог не роз’яснила Л., що існує спеціальне лікування для вагітних та що пологи треба проводити кесаревим розтином. Халатне ставлення лікарів до виконання своїх обов’язків призвело до народження інфікованої дитини.

Немовби цієї біди було замало, так ще й доблесна прокуратура м. Апостолове Дніпропетровської області, вочевидь, не довго думаючи, звинуватила Л. у навмисному інфікуванні своєї дитини. І рік тому, у день народження «вождя світового пролетаріату», порушила кримінальну справу щодо нібито злісного невиконання батьківських обов’язків по догляду за дитиною ВІЛ–інфікованою жінкою, та вимагала покарання Л. та позбавлення її батьківських прав.

Адвокатську допомогу жінці визвалася надати президент Всеукраїнського правозахисного руху «Гідність» Тетяна Бордуніс, яка уклала угоду з Л. на представлення її інтересів у суді.

У ході судового розгляду справи адвокат Т.А. Бордуніс наполягала на невинуватості підзахисної та заявляла численні клопотання про допит свідків, витребування доказів, призначення судово-медичної експертизи й інші.

Протягом 8 місяців суд досліджував докази по справі та прийшов до однозначного висновку про повну невинуватість Л. У липні 2012 року постановою Апостолівського районного суду Дніпропетровської області справу було закрито, а Л. – звільнено від відповідальності.

Див. також:
Приклад вдалого лобіювання прав ВІЛ–інфікованої жінки представниками ВБО «Всеукраїнський правозахисний рух «Гідність» у Дніпропетровській області

 Поділитися