MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Центр Громадянських Свобод презентував у Європарламенті

23.07.2012   
Звіт за результатами роботи Спостережної місії за дотриманням прав людини в Республіці Казахстан у зв’язку з подіями 16 грудня 2011 року та їх наслідками.

Центр Громадянських Свобод презентував у Європарламенті

Звіт за результатами роботи
Спостережної місії за дотриманням прав людини в Республіці Казахстан у зв’язку з подіями 16 грудня 2011 року та їх наслідками

«Цей звіт базується на інформації, отриманої із різних джерел. Проте найважливіші з них – власні спостереження членів Місії. Для цього ми відвідали Алмати, Актау та Жанаозен, де спілкувалися з свідками і жертвами подій 16 грудня, проводили моніторинг судового процесу над нафтовиками, спостерігали за проведенням забороненого мітингу НЕзгодних тощо»

19 червня 2012 року в Європейському парламенті (Брюсель) відбулася конференція «Казахстан: Жанаозенські випробування і їх значення для авторитету влади. Вітер змін або просто видимість лібералізації – свобода для Вінявського та Соколова, як необхідність поліпшити імідж влади у всьому світі».

Захід було організовано під егідою депутата Європарламенту проф. Joanna Senyszyn та заступника голови Підкомітету з прав людини Piotr Borys, членів делегації Європарламенту по Центральній Азії. Окрім європарламентаріїв в конференції взяли участь казахські журналісти (в т. ч. газети Respublika), правозахисники, представники ОБСЄ під час судового процесу над нафтовиками, представники фонду «Відкритий діалог» (Польща) тощо.

Під час конференції було презентовано звіт за результатами роботи Спостережної місії за дотриманням прав людини в Республіці Казахстан у зв’язку з подіями 16 грудня 2011 року в місті Жанаозен та їх наслідками. Спостережна місія перебувала у Республіці Казахстан 23–30 квітня 2012 року. До її складу увійшли українські правозахисники та журналісти, а саме: Боярський Назарій, Реуцький Костянтин, Печончик Тетяна, Черноусов Андрій, Ащенко Олена та Несторак Володимир.

Як відзначив один із доповідачів конференції Боярський Назарій, Керівник Міжнародної Спостережної Місії за дотриманням прав людини в Республіці Казахстан (Центр Громадянських Свобод, Україна): «Європейське співтовариство дуже занепокоєне масовими порушеннями прав людини в Казахстані. Попри звільнення Ігоря Вінявського після винесення відповідної резолюції Європарламенту, дотримання права на справедливе судочинство в процесі нафтовиків, та багато інших свобод, винесено за дужки. Саме тому депутати Європейського парламенту мають використати всі можливі політичні інструменти для поліпшення ситуації з правами людини в Республіці Казахстан».

Текст звіту російською, англійською та польською мовами.

За додатковою інформацією просимо звертатися до Соломії Бобровської (м. тел. +38 (093) 66-88-637, [email protected]).

 Поділитися