MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ООН вражена «грубим порушенням» прав біженців в Україні

20.08.2012    джерело: www.pravda.com.ua

ООН засуджує екстрадицію з України до Росії визнаного відповідно до міжнародних законів біженця.

Про це йдеться в повідомленні Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Організація відзначає, що екстрадиція, яка відбулася 15 серпня, суперечить національному законодавству та нормам міжнародного права.

«УВКБ ООН вражене цим грубим порушенням ключового принципу захисту біженців. Цей випадок засвідчує, що через 10 років після ратифікації Україною Конвенції про статус біженців, біженці досі не мають захисту від переслідування в Україні. Крім того, ми продовжуємо спостерігати цілеспрямоване порушення національного законодавства та норм міжнародного права», – зазначив регіональний представник організації Олдріх Андрисек.

ООН підкреслює, що неодноразово закликало українську владу дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань та утриматися від екстрадиції біженця, яка у цьому випадку розцінюється як вислання, що є грубим порушенням міжнародного права та національного законодавства.

«Відповідно до своєї наглядової функції, УВКБ ООН очікує отримати від органів влади повне пояснення щодо недотримання Україною ключових міжнародних зобов’язань», – сказано в повідомленні.

Організація відзначає, що уродженцю Інгушетії було надано статус біженця країною-членом ЄС, яка погодилася прийняти його в рамках програми переселення. Це означає, що УВКБ ООН та країна-член ЄС дійшли висновку, що біженець має обґрунтоване побоювання стати жертвою переслідування в країні походження. Примусове повернення до цієї країни наражає його на ризик зазнати серйозного порушення прав людини.

Заява особи на отримання статусу біженця в Україні перебувала на розгляді Державної міграційної служби.

15 серпня адвокат біженця отримав підтвердження дозволу, наданого Генпрокуратурою, відвідати свого підзахисного у пункті утримання під вартою в Харкові та поїхав туди з Києва. Проте, коли адвокат 16 серпня прибув до Харківського СІЗО, службовці СІЗО повідомили йому, що днем раніше біженця було вислано до країни походження.

Як відомо, ЄС також висловив занепокоєння з приводу цього інциденту.

 

20 серпня 2012

 Поділитися