MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У рейтингу стабільності Україна – між Ганою та Белізом

22.08.2012   
Георгій Кобзар
У щорічному рейтингу нестабільних країн Україна посіла 113-е місце з 177. Проблемними сферами в країні є згуртованість державних еліт і легітимність влади.
Рейтинг недієздатності держав (англ. Failed States Index) – індекс, покликаний оцінити нездатність влади контролювати цілісність території, а також демографічну, політичну та економічну ситуацію в країні. Розробляється Американським «Fund for Peace» і журналом «Foreign Policy». Оцінка проводиться за наступними параметрами: - демографічний тиск (визначається щільністю населення та наявністю протиборчих етнічних груп); - рівень еміграції; - рівень економічної нерівності; - економічна ситуація; - криміналізація держави; - роздробленість у силових структурах і еліті; - переміщення біженців всередині країни; - зростання реваншистських настроїв; - кількість надаваних державою послуг; - прихильність виконанню законів та додержанню прав людини; - зовнішнє втручання (ризики іноземного втручання в політичні та військові конфлікти, а також залежність від зовнішнього фінансування). 1-місце у цьому антирейтингу в 2012 р. посіла Сомалі, яку експерти визнали самою нестабільною країною. У першу п’ятірку нестабільних держав також входять Конго, Судан і Південний Судан, а також Чад. Серед країн колишнього СРСР найгірший рейтинг в Узбекистану (39-е місце), Киргизстану (41) і Таджикистану (46). Недалеко пішла і Грузія – 51-е місце. У першій сотні також виявилися Азербайджан (68), Молдова (73), Туркменістан (81), Росія (83), Білорусь (85). Україна, хоча й потрапила до категорії відносно стабільних країн, посівши 113-е місце, однак опинилася у цій «стабільності» між Ганою та Белізом. Найгірший бал (8 з 10) Україна отримала за пунктом «згуртованість державних еліт». Другою проблемною сферою стала «легітимність уряду», за яку країна отримала 7,7 балів. Серед пострадянських країн найвищий рейтинг у Естонії – 149-е місце. Найстабільнішою державою визнана Фінляндія. Потім йдуть Швеція, Данія, Швейцарія і Норвегія.
 Поділитися