MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

100 днів нового українського омбудсмана

03.09.2012   
Ця доповідь присвячена першим 100 дням діяльності нового Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і охоплює період з 27 квітня по 5 серпня 2012 року.

Ця доповідь присвячена першим 100 дням діяльності нового Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і охоплює період з 27 квітня по 5 серпня 2012 року.

Мета доповіді полягає в оцінці діяльності Уповноваженого з прав людини за перші 100 днів перебування на посаді та наданні відповідних рекомендацій.

Доповідь підготовлено експертною групою з моніторингу діяльності Уповноваженого, створеною за рішенням Консультативної ради при Уповноваженому. У підготовці доповіді брали безпосередню участь: працівники Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда–Україна», Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання виборчого права громадян Михайло Чаплига, члени Консультативної ради при Уповноваженому з прав людини: заступник директора Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда, Денис Кобзін, директор Харківського інституту соціальних досліджень, Ольга Василевська, журналіст телеканалу 1+1, Олександр Заруцький, адвокат, представник Всеукраїнської громадської організації «Рада адвокатів України», Людмила Коваль, експерт Харківської правозахисної групи (ХПГ), Євген Захаров, співголова ХПГ.

При здійсненні аналізу діяльності Уповноваженого була використана та ж методологія, яка використовувалася громадськими організаціями при здійснені аналогічного моніторингу у 2007–2010 роках.

Доповідь складається з трьох основних частин, у яких окремо розглядаються такі питання: загальний стан справ, успадкований новим Уповноваженим; дії нового Уповноваженого та його Секретаріату за перші 100 днів та зміни, що настали внаслідок цих дій; загальні висновки та рекомендації за результатами моніторингу. Також у книзі є четвертий розділ – «Окрема думка», в якому представлені аналіз нещодавно ухвалених Верховною Радою важливих для громадян законів – «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» та «Про засади державної мовної політики», та загальні зауваження щодо перших 100 днів омбудсмана.

Висловлюємо щиру подяку Представникам Уповноваженого з прав людини Юрію Бєлоусову, Михайлові Чаплизі, Аксані Філіпішиній, а також керівникам структурних підрозділів Секретаріату Уповноваженого за сприяння у підготовці доповіді.

Текст доповіді у форматі pdf можна скачати тут.

 Поділитися