MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Омбудсмен: заборона «пропаганди гомосексуалізму» обмежить права

04.10.2012    джерело: www.pravda.com.ua

Законопроект проти пропаганди гомосексуалізму може призвести до надмірного обмеження прав людини в Україні.

Про це йдеться у відкритому листі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської до керівництва Верховної Ради.

Як відомо, 2 жовтня парламент проголосував у першому читанні за законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)», реєстраційний №8711 від 20.06.2011, яким передбачається запровадити у вітчизняне законодавство новий правовий термін – «пропаганда гомосексуалізму».

«Намагаючись заборонити «пропаганду гомосексуалізму», зазначений законопроект не дає жодного визначення цьому терміну, чим порушує обов’язкову вимогу правової визначеності норм закону, яка слідує з конституційних принципів верховенства права (ст. 8) та рівності перед законом (ст. 24)», – зазначає Лутковська.

«Така відсутність визначення може призвести до надмірного обмеження прав (всупереч ст. 22 Конституції), зокрема права на свободу вираження поглядів, що суперечитиме статті 34 Конституції та міжнародним зобов’язанням держави у сфері захисту прав людини – статті 10 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і статті 19 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права», – додала вона.

Водночас, на її думку, це також створить «широке поле для зловживань з боку службових і посадових осіб, зокрема працівників органів внутрішніх справ, які на власний розсуд визначатимуть, що є «пропагандою гомосексуалізму» в кожному конкретному випадку».

«Прошу врахувати цю позицію при підготовці законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)» до розгляду його у другому читанні», – підсумувала вона.

 Поділитися