MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Дві альтернативні установчі конференції харківської адвокатури 15 жовтня. Що далі? (+відео)

16.10.2012   
Велика кількість харківських адвокатів прийшла до готелю «Харків», але до конференц-зали пустили мало кого – більшості не було в списках учасників конференції. Виявляється, в установчій конференції могла взяти участь лише двадцята частина адвокатів Харківщини – таку було встановлено квоту. Протизаконно, бо на установчій конференції мають право бути всі адвокати регіону.

Харківські адвокати отримали поштою повідомлення про те, що з метою формування органів адвокатського самоврядування в понеділок, 15 жовтня, об 11 годині в конференц-залі готелю «Харків» відбудеться установча конференція адвокатів Харківської області. Згідно із Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 5 липня сього року такі конференції мають відбутися у всіх регіонах країни.

Отримавши повідомлення, велика кількість харківських адвокатів прийшла до готелю «Харків», але до конференц-зали пустили мало кого – більшості не було в списках учасників конференції. Виявляється, в установчій конференції могла взяти участь лише двадцята частина адвокатів Харківщини – таку встановлено квоту.

А передісторія така.

29 серпня 2012 року на засіданні Харківської обласної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури (ХО КДКА) ухвалено рішення про порядок скликання й проведення установчої конференції харківської адвокатури, згідно із яким в ній могли взяти участь лише делегати, обрані по квоті: один делегат від двадцяти адвокатів. Але це суперечить ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», бо, згідно із ст. 47 цього закону, «квота представництва, порядок висування та обрання делегатів конференції адвокатів регіону затверджуються Радою адвокатів України», а Ради адвокатів на момент ухвалення рішення ще не було. Слід також додати, що рішення ухвалено більшістю голосів, яку склали судді, працівники Управління юстиції, представник облради та два адвокати (зараз до складу КДКА можуть входити лише адвокати). Більшість адвокатів голосували проти, але цього виявилося недостатньо.

5 вересня без належного попереднього інформування адвокатів Харківщини (на початку вересня була інформація в газеті «Слобідський край», яку більшість адвокатів не читає, бо вона не потрібна в професійній діяльності) в деяких районах міста й області проведено «первинні» конференції. Для прикладу, в Орджонікідзевському районі на конференції були присутні 2 адвокати, у Київському – 26, у Московському – 15. Слід зазначити, що раніше адвокатів про подібні заходи обов’язково повідомляли поштою, в крайньому разі – телефоном.

На рішення ХО КДКА від 29.08.2012 р. адвокати, що входять до її складу і голосували проти порядку скликання, а також близько сотні інших адвокатів подали скарги – особисті й колективні, – до Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури (ВККА).

Рішенням від 11.09.2012 р. ВККА задовольнила скарги адвокатів і зобов’язала ХО КДКА провести установчу конференцію, запросивши на неї всіх адвокатів Харківської області.

Проте, один з адвокатів 12.09.2012 р. звернувся із позовом до адміністративного суду – скасувати рішення ВККА від 11.09.2012 р.

Окружний адміністративний суд м. Києва прийняв постанову, якою визнав протиправним рішення ВККА розглядати скаргу адвокатів на рішення ХО КДКА про встановлення квоти.

Хай там що, рішення ХО КДКА від 29.08.2012 р. позбавляє більшість харківських адвокатів (а це понад 1700 людей) можливості особисто брати участь в установчій конференції й голосувати на виборах адвокатського самоврядування, тобто, вирішувати свою долю на найближчі 5 років.

Мало того – до конференц-зали в готелі «Харків» не був допущений голова ВККА України Ігор Висоцький, бо його також не було у списках. І це просто ганьба.

А ще вибірково допускали до готелю «Харків» представників засобів масової інформації. Було кілька камер, але, скажімо, команду телеканалу АТН сек’юріті примусили залишити приміщення готелю. Не пустили також до зали й навіть заборонили знімати у фойє кореспондентів «Прав людини». Аргументи: заборонено знімати, «тому що це – приватна власність», «фото- й відеозйомка – тільки з дозволу керівництва», «списки подаються заздалегідь, у п’ятницю»; «списки осіб, які допущені, з фото- і відеокамерами, на фото- й відеозйомку, подані заздалегідь; вас у списках немає». На питання: «Звідки ви знаєте, що мене немає в списках – вони з фотографіями?» (сек’юріті не питав ані прізвища, ані посвідчення особи), відповідь була: «Вийдіть на вулицю. Залиште територію готелю». З’ясувалося, що на вулиці також знімати заборонено, заборонено спрямовувати камеру на готель і фотографувати логотипи (до речі, чому?).

У фойє готелю «Харків» і біля готелю поміж 10-ю й 11-ю

Адвокат Юхим Голянд, оскільки є членом ХО КДКА, був допущений на конференцію в готелі «Харків», запропонував внести до порядку денного питання про те, щоби були допущені також і всі адвокати, які бажають взяти участь. Конференція делегатів відмовила. Тож адвокати, яких не пустили до конференц-зали готелю «Харків» і які не відмовилися від свого права обирати й бути обраними в органи адвокатського самоврядування, рішили провести альтернативну установчу конференцію. І така конференція відбулася в 9-му Гарнізонному Будинку офіцерів на Холодній горі – у той самий день.

Початок альтернативної Установчої конференції в Будинку офіцерів. Виступи Ю. Голянда, І. Висоцького, М. Ісакова

На паралельну конференцію зібралося 237 адвокатів, що, принаймні, втричі більше, ніж в готелі «Харків», і Юхим Голянд, який її очолив, назвав легітимною саме цю конференцію. Результати будуть подаватися в Київ, як, певно, й результати конференції в готелі «Харків». Далі, мабуть, питання будуть вирішуватися в судах.

На альтернативній конференції били обрані місцеві органи адвокатури, а також представники Харківської області в загальноукраїнських адвокатських органах.

Підготував В. Бацунов

 Поділитися