MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як простий міліціонер в суді переміг МВС та СБУ

18.10.2012    джерело: helsinki.org.ua
Кажуть, правозахисні організації та міліція – одвічні опоненти. Проте, якщо порушуються права людини, ми готові стати на захист людей у формі. Ми переконані, що серед міліціонерів багато достойних і чесних людей. І саме вони потерпають від тиску та несправедливості.

Як живеться в Україні чесному міліціонеру? Скажете немає таких? А ми знайшли. Вірніше він нас знайшов, тому що його звільнили. Вже вдруге. Перший раз 26-річний Сергій Чубун виграє справу в 2010 , і тріумфально повернувся до відділку. Можна припустити, що такі дії підлеглого не викликали особливого захоплення керівництва Шевченківського райвідділу. Незабаром інспектора знов звільняють. Але про цю історію вже варто розказати детальніше.

До начальника головного управління МВС в місті Києві надходить лист з Служби безпеки України в якому нашого героя змальовують як безнадійного наркомана та розповсюджувача наркотиків.

Цитата з листа СБУ: «За наявною інформацією Чубун С.С. разом з НЕВСТАНОВЛЕНИМИ ОСОБАМИ (ну звідки ж СБУ знати що це за особи?) організували вирощення, виготовлення, перевезення та збут наркотичної речовини амфетаміну та марихуани в великій кількості на території Київського регіону».

Крім вирощування амфетаміну СБУ звинувачує Чубуна у підтримці міцних стосунків з особами із кримінального середовища та передачу їм за гроші якоїсь таємної інформації.

На підставі цього листа Сергія направляють здати аналіз в військово-лікарську комісію головного управління іііі… Знаходять в його організмі залишки марихуани! Але після цього, за наполяганням «піддослідного» його везуть в незалежну лабораторію, де ніяких наркотичних речовин виявлено не було.

Не дивлячись на це комісія з міліціонерів, яка проводила розслідування, рекомендує звільнити Сергія за вживання наркотичних речовин та підтримки стосунків з особами, причетними до незаконного обігу наркотичних засобів. Не маючи жодних доказів крім листа СБУ.

Рекомендація була прийнята керівництвом, Чубуна знову звільняють. Але і цього разу відважний міліціянт не збирався миритися з ситуацією, та звернувся до Української Гельсінської спілки з прав людини. Був поданий позов до суду, і знову перемога над керівництвом Шевченківського РУВС.

Жодних доказів злочинів, в яких СБУ звинуватило Сергія Чубуна знайдено не було.

На запитання, чим він так не подобається керівництву Сергій відповів: «Я виконую всі дії відповідно до законів та інструкцій. І намагаюсь уникати виконань всіх вказівок, які суперечать законодавству. Мабуть це комусь не подобається. Але я до цього вже готовий. Звільнять третій раз  - знов подам до суду і переможу».

За словами Вадима Пивоварова, виконавчого директора асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів щороку до них звертаються по допомогу близько 30 міліціонерів,  які зіштовхнулися з порушенням своїх прав.

P.S. Кажуть, правозахисні організації та міліція – одвічні опоненти. Проте, якщо порушуються права людини, ми готові стати на захист людей у формі. Ми переконані, що серед міліціонерів багато достойних і чесних людей. І саме вони потерпають від тиску та несправедливості.  

УГСПЛ 16.10.2012  

 Поділитися