MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява громадської організації «Центр Соціальна Дія»

25.10.2012   

Проект «Без кордонів» ГО «Центр Соціальна Дія» надзвичайно занепокоєний обставинами зникнення з території України російського політичного діяча Леоніда Развозжаєва і його появи під вартою на території Російської Федерації.

Інформація, наявна натепер щодо того, що відбувалося з паном Развозжаєвим між 16 і 22 жовтня цього року, дає всі підстави вважати, що його було незаконно позбавлено свободи групою осіб, із метою примусового вивезення до Росії для передання російським силовим структурам. Викрадачі знали про бажання пана Развозжаєва просити про надання статусу біженця в Україні, і мали намір перешкодити йому в здійсненні цього бажання, примусово вивізши шукача притулку до країни походження. Про це свідчить те, що його було викрадено з-під приміщення організації, що опікується наданням консультацій і правової допомоги біженцям і шукачам притулку в Україні. Інформація, оприлюднена від імені пана Развозжаєва після його вивезення до Росії, дає підстави вважати, що його викрадення і вивезення супроводжувалося жорстоким поводженням, яке можна розцінити як катування, і що до цих дій причетні представники державних силових структур – російських, а можливо, і українських.

Дії викрадачів щодо Леоніда Развозжаєва під час його перебування на території України та під час переміщення до Російської Федерації, є кричущим порушенням його прав і свобод, брутальним нехтуванням як національним законодавством, так і нормами міжнародного права.

У цій ситуації Проект «Без кордонів» обурений відсутністю адекватної реакції на те, що сталося, з боку держструктур України. Нечисленні коментарі, що їх натепер виголошували представники кількох державних установ (зокрема, МЗС, МВС та ДПС), і мовчання решти, демонструють або розгубленість, або неймовірний цинізм. У будь-якому разі, очевидним є те, що держчиновники не вважають кричуще порушення прав і свобод громадян питаннями, вартими серйозної уваги.

Теперішня реакція влади є ідентичною тому, що відбувалося після викрадення з території України палестинського інженера Дірара Абу-Сісі, яке так і не було розслідуване. Раніше також надходили повідомлення про зникнення без вісти на території України шукача притулку з Узбекистану Хамідулло Тургунова. Лише протягом другої половини 2012 р. надходили повідомлення про незаконну екстрадицію з України шукача притулку з Росії та шукача притулку з Узбекистану. Україна виглядає не лише державою, нездатною гарантувати іноземним громадянам безпеку протягом перебування на своїй території – а й активною учасницею порушення їх прав.

Ми вимагаємо прозорого і безстороннього розслідування викрадення Леоніда Развозжаєва і вивезення його з території України; притягнення до відповідальності осіб, причетних до порушення його прав; запровадження заходів для недопущення подібних інцидентів у майбутньому. Ми вимагаємо розслідування попередніх зникнень з території України, у тому числі – Дірара Абу-Сісі.

В іншому разі – ми пропонуємо українським органам державної влади переглянути свою участь у міжнародних механізмах із захисту прав людини, як і своє членство у відповідних міжнародних організаціях і структурах. За виказаної демонстративної неповаги до прав і свобод громадян, така участь виглядає цинічним лицемірством.

Проект «Без кордонів» ГО «Центр Соціальна Дія»

 Поділитися