MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Громадські активісти в Адміністрації Президента розсекречували генплани міст

26.10.2012   
Аліна Бондар
Єдине питання, яке обговорювалось на зустрічі, – невиконання вимог Закону «Про доступ до публічної інформації» по відношенню до генеральних планів міст.

23 жовтня 2012 р. у Адміністрації Президента відбулася зустріч представників громадських організацій із Денисом Іванеску, керівником Головного управління доступу до публічної інформації АП України.

Учасниками зустрічі стали голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко, керівник програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду «Відродження» Роман Романов, керівник проектів Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба, голова Правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук та один з авторів Закону «Про публічну інформацію» і незалежний експерт з питань протидії корупції Дмитро Котляр.

Єдине питання, яке обговорювалось на зустрічі, – невиконання вимог Закону «Про доступ до публічної інформації» по відношенню до генеральних планів міст. «Як свідчать попередні результати моніторингу, який зараз проводить Східноукраїнський центр громадських ініціатив спільно із партнерами у всіх 459 містах України, генплани і досі лишаються недоступними для громадян. Така ситуація є неприйнятною і потребує негайного вирішення», – коментує ситуацію голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

Бажання знайти результативні та швидкі варіанти вирішення проблеми, відповідно до високих стандартів українського інформаційного законодавства, було спільним для всіх учасників наради. Громадські експерти запропонували декілька взаємодоповнюючих шляхів виходу із ситуації: розробка та ухвалення нових Державних будівельних норм (ДБН), що регулюють склад, зміст, порядок розробки та ухвалення генпланів; внесення змін до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності»; підготовку та надання Мінрегіоном роз’яснень щодо розмежування матеріалів генпланів на відкриту частину та матеріали із обмеженим доступом.

При цьому активісти переконані, що розробка нових будівельних норм має проводитись Мінрегіоном України спільно із представниками громадськості. «Відмову Мінрегіону здійснювати консультації з громадськістю щодо розробки нового ДБН я оцінюю досить критично і вважаю неправомірною. Адже, акти, які безпосередньо торкаються прав і свобод людини обов’язково мають підлягати громадському обговоренню, відповідно до Постанови КМУ 996, чого зараз не відбувається. Тому, я вважаю, що потрібно наполягати на проведенні таких консультацій: масово писати листи та скарги на Міністра регіональної політики Анатолія Близнюка, на Прем’єр-міністра Миколу Азарова, і вимагати створення робочої групи, із обов’язковим залученням громадських експертів, для дооопрацювання даного документа», – зазначив Максим Лациба, керівник проектів Українського незалежного центру політичних досліджень.

Крім того, громадські діячі запропонували активізувати роботу військових вчених, які у найближчі місяці будуть оцінювати можливості оприлюднення картографічних даних, що є складовою генеральних планів.

 Поділитися