MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Тривожні тенденції в Україні (повний текст статті Гілларі Клінтон та Кетрін Ештон)

26.10.2012    джерело: tyzhden.ua
Гілларі Родам Клінтон, Державний Секретар США. Кетрін Ештон, Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої і без пекової політики.
Минув 21 рік з того часу, як Україна здобула незалежність від Радянського Союзу. З того часу Україна успішно реформувала та модернізувала країну. Україна також стала важливим партнером у вирішенні численних нагальних глобальних та регіональних проблем, починаючи від нерозповсюдження ядерної зброї та харчової безпеки і владнання давніх конфліктів.

Зараз Україна стоїть на вирішальному роздоріжжі. Багато з її сусідів у Центральній та Східній Європі продемонстрували світові чого можливо досягнути за умов демократизації та економічного процвітання. Україна має можливості зробити те ж саме. Зараз українські владі потрібно здійснити важливі кроки, щоб реалізувати цей потенціал.

Це особливо стосується зміцнення демократичних інституцій для забезпечення поваги до основних свобод. Парламентські вибори в Україні наприкінці цього місяця стануть важливим показником для цих інституцій. Зараз в країні існують тривожні тенденції, що підтверджується останньою проміжною доповіддю місії спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ.

Ми стурбовані останніми повідомленнями про застосування адміністративного ресурсу на користь кандидатів від правлячої партії та через труднощі, з якими зіткнулися деякі ЗМІ. Також ми стурбовані через те, що ЦВК продовжує проводити передвиборчі засідання за закритими дверима та відсутністю представників деяких політичних партій в окружних та дільничних комісіях. Роздача матеріальної та фінансової винагороди виборцям – це ще одне питання, яке потрібно розслідувати та припинити використовувати.

Ми шкодуємо через засудження лідерів опозиції під час судових процесів, які не відповідали міжнародним стандартам та через ненадання їм права брати участь у виборах. Українська влада має вирішити питання використання вибіркового переслідування, включаючи справи колишнього Прем‘єр-міністра Юлії Тимошенко та інших колишніх високопосадовців.

Сполучені Штати та Європейський Союз роблять свій внесок у вільні і чесні вибори, підтримуючи спостерігачів за виборами, допомагаючи проводити навчання для членів виборчих комісій, заохочуючи до роботи з виборцями та захищаючи права кандидатів і виборців.

Але це – не вибори у Європейському Союзі чи Сполучених Штатах. Це - вибори в Україні. Це – момент, коли українські лідери повинні завойовувати голоси своїх громадян. Вони очікують від президента Віктора Януковича і його уряду, що вони вирішать ці проблеми, особливо щодо гарантування дотримання права на політичну участь та вільного доступу до ЗМІ всіх кандидатів.

Ми знаємо, що це можливо, адже українці вже робили це раніше. Лише два роки тому вони обрали нового президента на виборах, які багато спостерігачів назвали найвільнішими та найчеснішими в країні. Тими виборами українці встановили власний високий стандарт, якого необхідно дотриматись на виборах цього місяця.

Ми також пам’ятаємо про ширший порядок денний реформ в Україні. Хоча було досягнуто певного прогресу, ми сподіваємось, що ці вибори призведуть до рішучих і ефективних зусиль з боку лідерів країни щодо здійснення ключових реформ, в тому числі стосовно інвестиційного клімату та в енергетичному секторі. Тут на кону для майбутнього України стоїть дуже багато.

 Європейський союз та Україна завершили переговори щодо амбіційної Угоди про Асоціацію, яка забезпечить цій країні політичну асоціацію та економічну інтеграцію з Європейським Союзом, в тому числі за рахунок створення Глибокої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Вона запропонує українському бізнесу більший доступ до 500 мільйонів споживачів в Європейському Союзі та допоможе Україні на шляху до сучасної європейської демократії.

Але Європейський Союз зможе рухатись вперед з таким амбіційним порядком денним лише за умови, якщо поважатимуться демократичні права українського народу, в тому числі свобода слова, свободи участі у політичному житті, свободи зібрання та свободи преси, якщо буде верховенство права та досягнуто прогресу у загальному порядку денному реформ.

У наших глибоких спільних інтересах бачити незалежну, заможну і незворотньо демократичну Україну, асоційовану з Європейським Союзом. Ми прагнемо до глибшого, взаємовигідного партнерства з Україною та продовжуватимемо працювати заради того, щоб одного дня Україна повністю усвідомила свій власний потенціал та посіла своє місце серед сучасних демократій Європи.

24 жовтня, 2012  

 

© The New York Times

 

 Поділитися