MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисники звернулись до Януковича із закликом зберегти свободу віросповідання в Україні

30.10.2012    джерело: www.irs.in.ua
Закликаємо Президента України застосувати право вето до законопроекту № 10221 та повернути його на доопрацювання до Верховної Ради України задля урахування експертної думки та пропозицій Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

КИЇВ – Закликаємо Президента України застосувати право вето до законопроекту №10221 та повернути його на доопрацювання до Верховної Ради України задля урахування експертної думки та пропозицій Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

Про це зазначено у Відкритому листі громадських організацій, правозахисників та науковців до Віктора Януковича із закликом не допустити обмеження свободи віросповідання в Україні, повідомляє Інститут релігійної свободи.

«Ухвалений Закон передбачає внесення суттєвих змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», щодо яких свої заперечення висловила Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій. …Незважаючи на це, під час розгляду у другому читанні законопроект №10221 був поспішно проголосований без будь-якого обговорення та за відсутності таблиці поправок до другого читання з боку профільного комітету», – зазначено у Відкритому листі.

Представники громадськості висловили переконання, що до зазначеного Закону, прийнятого 16 жовтня 2012 року, Голові держави слід застосувати право вето та повернути його на доопрацювання до Верховної Ради України до набуття ним чинності.

У звернення наводяться такі основні застереження до прийнятих змін:

1. Ускладнення порядку набуття релігійними організаціями статусу юридичної особи (статті 13, 14 Закону про свободу совісті) не відповідає цілям адміністративної реформи, спрямованої на впровадження принципу «єдиного вікна» при наданні адміністративних послуг, зменшення корупційних чинників та бюрократичних перепон у діяльності недержавних інституцій.

2. Прийнятий Закон закріплює дискримінаційні положення у Законі України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо порядку організації мирних зібрань за ініціативи віруючих чи релігійних організацій (ч. 5 статті 21), що ставить їх у нерівне положення з іншими ініціаторами мирних зібрань та суперечить статті 39 Конституції України. Зокрема, зберігається дозвільний порядок організацій мирних зібрань, включно з вимогою щодо отримання відповідних дозволів не менше ніж за 10 днів до бажаної дати їх проведення.

3. Розширення переліку контролюючих органів не сприятиме забезпеченню права на свободу віросповідання, адже саме органи влади найчастіше стають порушниками законодавства у цій сфері.

У зв’язку з цим громадськість закликає Президента В.Януковича застосувати право вето до прийнятого законопроекту №10221 з метою забезпечення конституційного права громадян на свободу віросповідання.

Серед підписантів Відкритого листа:

Євген Захаров – голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини, співголова Харківської правозахисної групи;

Аркадій Бущенко – виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини;

Анатолій КОЛОДНИЙ – президент Української асоціації релігієзнавців, професор, Заслужений діяч науки України;

Мирослав МАРИНОВИЧ – президент Інституту релігії та суспільства Українського Католицького Університету;

Максим ВАСІН – виконавчий директор Інституту релігійної свободи;

Віктор ЄЛЕНСЬКИЙ – президент Української асоціації релігійної свободи;

Михайло Каменєв – заступник голови ВМГО «Фундація Регіональних ініціатив»;

Тетяна Бордуніс – президент ВБО «Всеукраїнський правозахисний рух «Гідність»;

Олексій Гончарук – представник ВГО «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам»;

Андрій Роханський – представник Інституту правових досліджень та стратегій;

Олександра Матвійчук – голова правління Центру Громадських Свобод;

Людмила Ковальчук – представник Центру «Ла Страда – Україна»;

Людмила Филипович – виконавчий директор Центру релігійної інформації і свободи, доктор філософських наук, професор;

Тарас Антошевський – директор Релігійно-інформаційної служби України;

та інші.

Лист відкритий до підписання зацікавленими представниками громадських організацій і наукових установ, експертами та громадськими діячами. Надішліть повідомлення про підтримку Відкритого листа на електронну адресу: [email protected] із зазначенням Вашого імені та посади в репрезентованій Вами організації.

Нагадаємо, що під час зустрічі з Президентом В.Януковичем члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій наголосили на необхідності ветувати зміни до Закону «Про свободу совісті та релігійні організації», що були прийняті парламентом 16 жовтня без обговорення та з порушенням раніше досягнутих домовленостей.

 Поділитися