MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Право жити без болю». АНОНС

12.11.2012   
14 листопада 2012 року, в Харкові, в ЄрміловЦентрі (пл. Свободи, 4), о 12:00 відбудеться презентація звіту правозахисних організацій про дотримання прав паліативних пацієнтів в Україні.

14 листопада 2012 року, в Харкові, в ЄрміловЦентрі (пл. Свободи, 4) о 12:00 відбудеться презентація звіту правозахисних організацій про дотримання прав паліативних пацієнтів в Україні.

«Когда она поняла, что обезболивания надо ждать до понедельника, она начала плакать и хватать меня за руки – просила как-то помочь», – зі спогадів Людмили, сестри пацієнтки.

«Бабуся вночі кричала, „швидка“ перестала до нас приїжджати. Я вже почав їхати з розуму. Сварився з нею. І жалко її було. Тоді я почав варити „ширку“», – зі спогадів Олега, онука пацієнтки.

«Эта боль влияет на мою жизнь. Она совершенно испортила мою жизнь. Свою старость я совсем не так себе представлял. Совсем не такую, как сейчас, жизнь я себе хотел», – зі спогадів Миколи Івановича, пацієнта.

Ці свідчення правозахисники та громадські активісти збирали протягом 2009–2012 років у Харкові, Сімферополі та Рівному. Жодного з пацієнтів сьогодні вже немає в живих. Проте, їх історії і зараз лишаються доказом актуальності проблеми доступу до знеболення і паліативної допомоги в Україні.

Опіоїдні анальгетики, що належать до числа контрольованих наркотичних препаратів, є життєво необхідними лікарськими засобами для 428000 пацієнтів в Україні, які страждають на невиліковні захворювання. Надмірний контроль за їх обігом та використанням змушує пацієнтів невиправдано страждати від сильного болю та принизливого для людської гідності поводження. Допоки ситуація не буде визнана на державному рівні та не зазнає змін, на ці випробування будуть приречені родини невиліковно хворих пацієнтів.

В Україні немає розвинутої системи паліативної допомоги, що відповідає світовим стандартам, і це призводить до порушення основних прав людини. Виправити цю ситуацію намагаються громадські активісти, правозахисники та лікарі, які не погоджуються спостерігати за щоденними стражданнями пацієнтів та їх родин. У кожній з трьох областей проведення дослідження, реальні звернення пацієнтів та родин уже дозволили змінити ситуацію з доступом до знеболення та наданням паліативної опіки.

Учасники презентації:

Андрій Роханський – Голова ГО «Інститут правових досліджень і стратегій», Харків
Анна Котенко – громадський діяч, координатор Рівненського відділення ВГО «Мережа ЛЖВ»
Євген Баборикін – ромадський діяч, соціальний працівник Рівненського відділення ВГО «Мережа ЛЖВ»
Віра Басалаєва – лікар хоспісного відділення Кримського республіканського онкологічного диспансеру
Ксенія Шаповал – менеджер компоненту «Паліативна допомога» Програми «Громадське здоров’я» МФ «Відродження» (Київ)

Під час презентації планується показ документальної стрічки «Ліки за ґратами» та обговорення таких питань:

– що змінилося у Харкові, Рівному та Сімферополі в результаті проведення дослідження правозахисниками організації Human Rights Watch та українськими активістами про ситуацію з доступом до знеболення;

– які заходи дозволять полегшити життя пацієнтів та змінити ситуацію з доступом до знеболення та паліативною допомогою в Україні.

З усіх питань щодо акредитації та участі у прес-конференції звертайтеся до координатора кампанії Stopбіль Надії Колесникової:

тел. 067 661 80 30
Email: [email protected]

 Поділитися