MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

З генплану міста Жданівка знято гриф «ДСК»

27.11.2012   
Аліна Бондар
Поштовхом для розтаємничення став інформаційний запит до Жданівської міської ради, направлений громадським об’єднанням «Донецький екологічний рух» з проханням надати генплан для ознайомлення.

Генеральний план міста Жданівка Донецької області тепер перебуває у вільному доступі для громадян. Таке рішення прийняла спеціальна комісія Донбаської національної академії, яка розробляла даний містобудівний документ. Згідно ухваленого розробниками акту, з усіх частин генплану знято обмежувальні грифи, а доступ громадян до нього повністю відкрито.

Поштовхом для розтаємничення став запит на інформацію до Жданівської міської ради, направлений громадським об’єднанням «Донецький екологічний рух» з проханням надати генплан для ознайомлення.

На свій запит активісти отримали відповідь про те, що окремі частини документу знаходяться під грифом «Для службового користування». Зокрема, громадяни були позбавлені доступу до плану червоних ліній вулиць і доріг, проекту розподілу прибудинкових територій та схеми існуючих інженерних комунікацій. Водночас, у міській раді стверджували, що доступ до решти документа отримати все-таки можна. Для цього пропонувалося або відвідати міську раду, або оплатити витрати на копіювання.

Враховуючи конструктивний характер відповіді міської ради, громадські активісти вирішили не направляти скаргу до прокуратури, натомість звернулися до Жданівського міського голови Сергія Литвинова із обґрунтованою пропозицією зняти гриф обмеження доступу із решти документа. У відповідь мер Жданівки направив листа на адресу Донбаської національної академії будівництва і архітектури, яка розробляла генплан міста. Міський голова попросив проектантів надати роз’яснення стосовно можливості зняття грифу «ДСК» з деяких розділів генерального плану.

У відповіді було зазначено, що спеціальна комісія Донбаської національної академії будівництва та архітектури, перевіривши усі документи, ухвалила рішення, згідно якого з усіх частин генлану обмежувальні грифи було знято. Відтепер доступ громадян до генплану Жданівки повністю відкрито.

«Хоча, Жданівка й маленьке містечко, те, що генплан там таки відкрили – є неабияким результатом. Ми сподіваємося, що в майбутньому подібні зміни будуть відбуватися і в інших містах нашої країни», – зазначив Андрій Остапенко, член громадського об’єднання «Донецький екологічний рух».

 Поділитися