MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Спостерігачі Ради Європи ухвалили звіт, де назвали вибори в Україні непрозорими та несправедливими

30.11.2012    джерело: Тиждень.ua
В Андоррі у четвер-п’ятницю було затверджено проект підсумкового звіту спостерігачів від Ради Європи на парламентських виборах в Україні. У домументі, зокрема, зазначається, що вибори відзначалися "застосуванням негідних прийомів, зокрема, зловживанням адміністративним ресурсом, браком прозорості щодо фінансування політичних партій та незбалансованим висвітленням у медіа передвиборчих перегонів".

В Андоррі у четвер-п'ятницю було затверджено проект підсумкового звіту спостерігачів від Ради Європи на парламентських виборах в Україні. У домументі, зокрема, зазначається, що вибори відзначалися "застосуванням негідних прийомів, зокрема, зловживанням адміністративним ресурсом, браком прозорості щодо фінансування політичних партій та незбалансованим висвітленням у медіа передвиборчих перегонів".

Документ зазначає, що Україна не має спеціального виборчого кодексу. “Законодавча база, за якою здійснювалися вибори, є надто складною та заплутаною, - йдеться в тексті. - Парламентська Асамблея та Венеціанська Комісія наполегливо радять українській владі напрацювати й ухвалити єдиний та простий виборчий кодекс”.

Спеціальна місія спостерігачів “наголошує, що виборчий закон не є тим, який було рекомендовано резолюцією ПАРЄ, та висловлює сум з приводу того, що  пропорційну систему з відкритими списками не було запроваджено”.

У висновках підреслено, що українська правляча партія “одноосібно примусила країну перейти до змішаної системи виборів, незважаючи на думку представників інших політичних сил”. Натомість документ повідомляє, що під час голосування виборчого закону в парламенті чимало представників від опозиції за нього проголосували.

Звіт спостерігачів ПАРЄ також містить критику принципів формування членів виборчих комісій, що відзначалися “непропорційним представництвом політичних сил” та наявністю великої кількості “технічних партій”.

Робота ЦВК, за висновками спостерігачів, “не відрізнялася прозорістю”.

У висновках наголошується, що “українська влада мусить розслідувати всі факти зловживань та фальсифікацій під час виборів” та встановити за порушення персональну відповідальність.

Остаточно звіт буде затверджено під час січневої сесії ПАРЄ.

Алла Лазарева

30 листопада, 2012

 

 

 Поділитися