MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Містобудування на Харківщині ведеться у варварський спосіб

06.12.2012   
«Зараз містобудування в Харківської області ведеться у варварській спосіб, часто всупереч генеральним планам та без забезпечення доступу до них громадян».

4 грудня у прес-центрі ILF, на базі інформаційного агентства «Мост» відбулася прес-конференція, присвячена проблемі обмеження доступу громадян до генеральних планів міст Харківської області. Організаторами заходу виступили екологічна група «Печеніги» у співпраці з Східноукраїнським центром громадських ініціатив.

У ході прес-конференції було представлено результати моніторингу доступності генеральних планів усіх 17 міст області. Дослідження проводилося із липня по грудень 2012 року. За цей час місцевими екологами на адреси міських рад було відправлено офіційні запити із проханням надати доступ до містобудівної документації.

В результаті:

  • 4 із 17 рад міських населених пунктів не представили генплан через наявність на ньому грифу «Для службового користування» (Ізюм, Чугуїв, Мерефа, Красноград);
  • 3 із 17 міських ради генплан лише затверджують (Балаклія, Барвінкове, Люботин).

Усі інші міста, взагалі не надали відповідей на інформаційні запити, або надіслали листи, що не містять відповідей на поставлені запитання. Такі відписки організатори дослідження розцінили як фактичну відмову у доступі до запитуваної публічної інформації.

Міська рада Південного відповіла, що Генпланом не володіє, а знаходиться він у  відділі містобудування та архітектури Харківської райдержадміністрації. Куп’янська міська рада надіслала лише рішення про затвердження Генерального плану міста, але самого містобудівного документу не надала.

Містобудівне та інформаційне законодавство зобов’язує органи місцевого самоврядування оприлюднити генеральні плани у мережі Інтернет на веб-сайтах міських рад. Проте лише три населених пункти області мають власний Інтернет-портал, але жоден з них не містить достатньої інформації про генеральні плани.

Загалом, відповіді на інформаційні запити надійшли лише з 9 міст із 17.

«Зараз містобудування в Харківської області ведеться у варварській спосіб, часто всупереч генеральним планам та без забезпечення доступу до них громадян. Єдиним містом в Харківській області, яке пропонує мешканцям можливість ознайомитися із Генпланом є Первомайський», – зазначив Олег Вяткін, член екологічної групи «Печеніги».

«Ситуація на Харківщині мало відрізняється від того, що відбувається у інших областях України. Існуюча практика втаємничення генпланів суперечить численним нормам законодавства, зокрема ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» та ЗУ «Про доступ до публічної інформації», – підсумував голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

З огляду на виявлені порушення екологічна група «Печеніги» подала скарги до місцевих прокуратур Харківської області. Проте, прокуратури причин для реагування у недоступності містобудівної документації не знайшли.

На завершення заходу організатори прес-конференції запропонували шляхи вирішення проблеми недоступності генеральних планів для громадян та навели приклади міст, в яких ця проблема вирішується більш успішно.

 Поділитися