MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чи будуть безкоштовні адвокати ефективно захищати?

03.01.2013    джерело: www.dw.de

З нового року в Україні починають діяти державні центри безкоштовної правої допомоги. Адвокатам обіцяють пристойний заробіток за захист інтересів малозабезпечених та бідних українців.

Окрім того, що центри правової допомоги здійснюють представництво інтересів малозабезпечених українців в судах, наприклад, по цивільних справах, відтепер за державні кошти вони надаватимуть допомогу обвинуваченим у скоєнні злочинів та затриманим, які не мають грошей на адвоката.

І якщо раніше такі центри функціонували тільки в кількох областях України, то з нового року вони мають запрацювати в усіх регіонах.

«Фактично все готове: техніка, меблі, призначені чергові адвокати. Всього функціонуватиме 27 таких центрів – у кожній області. Але ми готуємо цільову програму, щоб розширити їхню мережу», – розповів заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Віталій Баєв.

Вдалий експеримент

Надання безкоштовної допомоги в кримінальному провадженні практикувалося в Україні й раніше. Однак через те, що адвокати надавали правову допомогу в обов’язковому порядку, але отримували за це копійки, юристи часто не були зацікавлені в ефективному захисті своїх клієнтів.

«Адвокат був зобов’язаний у визначений день прийти до звинуваченого і проконсультувати його. Часто робота адвоката обмежувалася лише його присутністю, а іноді – адвокат навпаки ставав на бік слідства, а не підзахисного», – каже виконавчий директор Української фундації правової допомоги Айгюль Муканова.

За її словами, таке нехтування обов’язками безоплатних адвокатів спричинило численні звернення українців до Європейського суду з прав людини.

Тож, аби змінити ситуацію, шість років тому громадські правозахисні організації на гроші Фонду «Відродження» створили експериментальні центри безоплатної правової допомоги в Харкові, Хмельницькому та Білій Церкві, де за контрактом, а не примусом, за пристойну оплату працювали кращі адвокати регіонів.

Експеримент вдався. На його основі громадські активісти та міністерство юстиції підготували відповідний закон, і тепер такі центри вже за державний кошт функціонуватимуть в усіх областях.

«Міліція та слідчі сподівалися, що наші адвокати підписуватимуть потрібні їм документи, і були вражені, коли ми відмовлялися це робити. Також була велика недовіра людей до нас, бо це ж безкоштовно. Тепер все це позаду», – розповіла Наталія Вагіна, адвокат експериментального центру в Хмельницькому, яку нині призначили керівником вже Державного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в регіоні.

Спочатку гроші

Кожен такий державний центр вже склав реєстр адвокатів, зацікавлених надавати правову допомогу за державний кошт, та підписав контракти з окремими з них, яких обирали на конкурсній основі. За угодою, оплата їхніх послуг буде приблизно на 30% більше, ніж було раніше, наголошує Віталій Баєв.

За його словами, у бюджеті наступного року на оплату роботи адвокатів заплановано близько 28 мільйонів гривень. «Важко точно прорахувати, скільки точно потрібно грошей, адже ми не знаємо, скільки буде затримань і як працюватимуть адвокати», – сказав Віталій Баєв.

Представники центру сподіваються, що нова система працюватиме ефективно. Разом з тим побоюються, що саме недостатнє фінансування може нівелювати всі нововведення. «Якщо не буде грошей, то адвокати розриватимуть контракти», – застерігає Наталія Вагіна.

У Координаційному центрі з надання правової допомоги сподіваються, що за результатами першого місяця роботи безоплатних адвокатів переглянуть фінансування цієї системи.

Чи буде безкоштовне якісним?

А от у правозахисників є перестороги щодо відбору адвокатів. «Був недобір адвокатів у реєстр для надання безкоштовної правової допомоги. Тож брали туди всіх. Є сумніви щодо якості їхньої роботи», – сказала представниця Української Гельсінської спілки Марина Говорухіна.

У координаційному центрі стверджують, що працюватимуть спеціальні комісії з оцінювання якості наданих адвокатами послуг.

«Держава замовляє послуги, тож і має право перевірити, чи якісно вони надаються. Але тут важливо, аби державні органи не втручалися в адвокатську діяльність», – застерігає керівник Хмельницького державного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Вагіна.

Безоплатний адвокат лише для бідних

Окрім того, що адвокати з центрів захищатимуть деяких осіб в обов’язковому порядку – наприклад, неповнолітніх чи обвинувачених у тяжких злочинах, вони залучатимуться й для тих осіб, у яких відсутні кошти на приватного адвоката, але які прагнуть реалізувати своє право на захист. Крім того, з 2014 року безкоштовні адвокати надаватимуться й тим особам, які вчинили адміністративні правопорушення.

 Поділитися