MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Можновладцям легше платити компенсації, ніж щось міняти у правоохоронній системі» – Захаров

22.01.2013    джерело: gazeta.ua
Європейський суд з прав людини оприлюднив рішення за рекордною кількістю позовів проти України – Київ програв усі 211 справ. 206 стосуються порушення прав громадян на справедливий суд, зазначає співголова ХПГ Євген Захаров. Йдеться про невиплати зарплат.

Європейський суд з прав людини оприлюднив рішення за рекордною кількістю позовів проти України – Київ програв усі 211 справ. З бюджету позивачам буде виплачено понад 1,1 мільйонів євро, що складає 11,7 мільйона гривень.
206 справ стосуються порушення прав громадян на справедливий суд у зв’язку з невиконання судових рішень, які були ухвалені нашими судами, зазначає співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров. Йдеться про невиплати зарплат.

Чому рішення вітчизняних судів не були виконані?

– Справа в тому, що існує негласний мораторій на виплату заборгованої зарплати працівникам державних підприємств-банкрутів. Якщо у них і з’являються кошти за продаж майна, то спочатку треба розрахуватися з бюджетом, а потім з людьми. У результаті банкрути не розраховуються з працівниками по кілька років. Люди подають до судів і виграють. Але рішення не виконують. Таких ухвал з 2005 року було 70-80% від загальної кількості рішень українських судів. Так тривало, доки Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) не ухвалив пілотне рішення по справі Юрія Іванова проти України. Пілотне означає, що у державі є системна проблема, яку треба вирішити протягом року. Минуло вже два роки, і Євросуд визнав, що проблема лишилася і автоматично виніс ухвали по всіх аналогічних справах, що накопичилися за цей час.

Про що решта 5 справ?

– Вони стосуються жорстокого поводження з ув’язненими. Найпоказовіша – про події п’ятирічної давнини в Ізяславській колонії №31, де жорстоко побили 40 засуджених як організаторів масового протесту. Напередодні усі засуджені – 1200 чоловік – відмовилися від їжі, протестуючи проти умов утримання і сваволі адміністрації. Туди приїхала комісія Державного департаменту з питань виконання покарань, яка обіцяла усе владнати. Увечері голодування припинили. А коли комісія поїхала, в колонію ввели спецпідрозділ у масках і в бойовому спорядженні. Вони жорстоко побили більше 40 в’язнів, яких для цього привели до штабу, – саме тих, хто заявив комісії про вимоги засуджених. Їм поламали ребра, кістки, носи, повибивали зуби тощо. Одразу після цього їх розділили на дві групи і перевезли в Рівненське та Хмельницьке СІЗО, у тому одязі, в якому вони були, хоча стояли січневі морози. Усі їхні речі залишилися в колонії. У СІЗО в’язнів знову жорстоко били, потім етапували в інші колонії.

Я тоді займався цією справою, звертався до Генпрокуратури, зустрічався з деякими з цих в’язнів. Зібравши матеріали, ми намагалися домогтися справедливого розслідування в Україні. Але нам відмовили усі судові інстанції. І ось Європейський суд з прав людини визнав Україну винною у катуванні ув’язнених та порушенні їх права власності. Присудив кожному з 15 заявників компенсацію в 25 тисяч євро плюс відшкодування судових витрат. Тепер держава має заплатити 435 тисяч євро за ті дії правоохоронців. Крім того, суд вказав на неприпустимість існування спецпідрозділу в системі покарань.

Чому в нашій країні такі системні порушення? Хто їх має виправити?

– Бо права людини не є пріоритетом для нашої владної верхівки. Про ці проблеми давно відомо. Парламент ухвалив закон про гарантії держави щодо виконання рішень судів. Але у мене великі сумніви, що його виконуватимуть. Бо законодавець не усунув причини, внаслідок яких люди не отримують зароблені гроші. А влада розуміє, що якщо усуне, то на цих підприємствах-банкрутах усе покрадуть і держава не отримує своїх коштів.

Які проблеми вирішить новий Кримінально-процесуальний кодекс?

– Виплата зарплати не стосується кримінального права. Кодекс містить багато запобіжників проти незаконних затримань і катувань. Якщо буде політична воля, щоб його сумлінно виконували, то ситуація має покращитися. Але на сьогодні значного покращення не видно. Хіба що менше стали затримувати громадян, трохи розвантажилися слідчі ізолятори. А от незаконні дії правоохоронців під час розслідування злочинів просто так не викорінити. Жоден кодекс не убезпечить від того, щоб людині щось підкинули. А потім спробуй докажи, що ти не верблюд. Має змінитися ментальність у правоохоронців і суддів.

Це рішення Євросуду Україна може оскаржити?

Навряд чи держава на це піде, бо для цього нема ніяких підстав. Воно набуде чинності протягом трьох місяців, після чого мають виплачувати компенсації. Для цього в держбюджеті є окрема стаття. Саме цю частину рішень Євросуду Україна виконує вчасно і в повному обсязі. А щодо усунення причин системних порушень, то з цим значно гірше. Бо прокуратура так і не розслідує такі справи. І домогтися цього неможливо. Крім того, потрібна робота Верховної Ради, судів, адвокатури, міліції. Має бути реформована система кримінальної юстиції. Поки що можновладцям легше платити громадянам компенсації, ніж щось міняти у правоохоронній системі.

Інтерв’ю взяв Олександр Гунько

21.01.2013

 Поділитися