MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Харківщина стала лідером за кількістю судових заборон на мирні зібрання

23.01.2013   
При цьому харківські суди при розгляді питання «забороняти/дозволяти» мирні збори у 100% випадків ухвалювали рішення на користь влади – тобто, забороняли.
Протягом 2012 р. Харківщина стала «чемпіоном» за кількістю судових заборон на мирні зібрання з результатом 103 постанови, що складає майже третину усіх заборон по Україні. При цьому харківські суди при розгляді питання «забороняти/дозволяти» мирні збори у 100% випадків ухвалювали рішення на користь влади – тобто, забороняли. Таку інформацію, на підставі аналізу відомостей, розміщених у Єдиному державному реєстрі судових рішень, наводить Центр політико-правових реформ. Загалом по Україні, за даними експертів Центру, кількість судових справ про заборону мирних зібрань, розглянутих у 2012 році окружними адміністративними судами, зросла більш як на 1/3, порівняно з попереднім роком: 355 постанов у 2012 р. проти 227 у 2011 р., з них 313 заборон мирних зібрань проти 203 заборон у попередньому році. Відсоток заборон залишився майже без змін – у 88 % справ суди ухвалювали рішення на користь органів влади (попереднього року 89%). Проте, Центр політико-правових реформ зазначає, що, порівняно з 2009 р. (до проведення судової реформи за поданням президента Януковича) кількість таких судових справ у 2012 р. зросла більш як у 3, а кількість заборон – у 4,5 рази. Лідером за кількістю заборон стала Харківська область (103 постанови про заборону – це майже третя частина усіх заборон по Україні; при цьому окружний і апеляційний адміністративні суди у Харкові 100% рішень ухвалювали на користь місцевої влади). Далі у цьому «рейтингу» йдуть Автономна Республіка Крим (42 заборони), Київська (26 заборон) і Миколаївська області (24 заборони). Позитивну для організаторів мирних зібрань динаміку показав лише Херсонський окружний і Вінницький апеляційний адміністративні суди – усі справи закінчилися не на користь органів влади. При цьому у Херсонській області місцева влада мінімізувала звернення до суду з цих питань. Можливо, це пов’язано із визнанням незаконним у 2012 р. Херсонським окружним адміністративним судом положення про порядок проведення мирних зібрань у м. Херсоні, на якому раніше місцева влада засновувала свої позови про необхідність заборони мирних зібрань (до речі, саме на аналогічному «Тимчасовому положенні» ґрунтуються завжди переможні для харківської міської влади судові рішення про заборону мирних зібрань).
 Поділитися