MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Майбутню програму з протидії торгівлі людьми опрацьовує робоча група

11.02.2013   
Юрій Чумак
В рамках реалізації проекту Всеукраїнської коаліції громадських організацій «Спільними зусиллями влади та громади – проти торгівлі людьми» відбулось перше засідання робочої групи з протидії торгівлі людьми в Харківській області.

В рамках реалізації проекту Всеукраїнської коаліції громадських організацій «Спільними зусиллями влади та громади – проти торгівлі людьми», 6 лютого 2013 року відбулось перше засідання робочої групи з протидії торгівлі людьми в Харківській області.

Учасники заходу – представники державних установ та правоохоронних органів Харківщини, задіяних у сфері протидії торгівлі людьми, обговорили шляхи спільної роботи з реалізації проекту.

Зазначений проект передбачає підвищення рівня обізнаності місцевих державних службовців та депутатів місцевих рад щодо ефективної політики з протидії торгівлі людьми, координацію місцевих потреб зі стратегічними напрямами Державної цільової соціальної програми протидії торгівлі людьми до 2015 року та розроблення й прийняття відповідної обласної Програми.

Проект виконується за підтримки представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні, за фінансування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Королівства Данії. У Харківській області представником Всеукраїнської коаліції «Спільними зусиллями влади та громади – проти торгівлі людьми» виступає громадська організація «Жіноча громада».

Презентуючи проект, голова ГО «Жіноча громада» Ольга Білецька зазначила, що протидія торгівлі людьми була визначена одним з пріоритетів головування України в ОБСЄ у 2013 році та є частиною інших міжнародних зобов’язань, що взяла на себе наша країна. Крім того, у 2013 році Рада Європи буде проводити моніторинг виконання Україною положень Конвенції «Про заходи щодо протидії торгівлі людьми», ратифікованої Верховною Радою України у 2011 році.

«Саме тому наш проект є дуже вчасним – він сприятиме реальному виконанню взятих Україною зобов’язань, особливо на місцевому рівні, де живуть постраждалі від торгівлі людьми та представники груп ризику», – підкреслила О. Білецька.

Головний спеціаліст обласного Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Наталія Сухорукова розповіла, що обласна Програма з протидії торгівлі людьми раніше працювала лише у 2008 році, будучи підкріплена належним фінансуванням. Проте, через економічну кризу, реалізацію Програми було фактично згорнуто, деякі її заходи впроваджувалися в життя в межах Єдиної обласної програми гуманітарного розвитку на 2009 – 2013 роки.

А правоохоронні органи працювали й працюють в означеному напрямку в рамках обласної Програми боротьби зі злочинністю на 2011 – 2015 роки, в якій міститься блок, присвячений протидії торгівлі людьми.

Однак, раніше не було профільного Закону України «Про протидію торгівлі людьми» (від 20.09.2011 р.), прийнятих на його виконання підзаконних нормативно-правових актів, а також ще не працювала Державна цільова соціальна програма протидії торгівлі людьми на період до 2015 року (затверджена Постановою КМУ від 21.03.2012 р.).

Через те наразі існує нагальна необхідність об’єднати зусилля усіх структур, на які покладено завдання протидії сучасному рабству, і для цього потрібно прийняти відповідну обласну Програму, – зауважила Ольга Білецька.

Нагадаємо, що 23 травня 2012 року, на виконання Закону України «Про протидію торгівлі людьми», Кабінет Міністрів видав постанову «Про затвердження Порядку встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми», згідно з якою, постраждалі, що набувають статусу, отримують доступ до належної допомоги та компенсації.

За даними Міністерства соціальної політики України, протягом серпня 2012 – січня 2013 року статус постраждалої від торгівлі людьми особи отримали 16 громадян. З них у 2012 році – 13: 8 жінок та 5 чоловіків. 4 постраждалих – іноземці, інші – громадяни України. 7 постраждали від трудової експлуатації, 5 – від сексуальної, 1 – втягнення у жебрацтво. За січень 2013 року статус отримали 3: жінка і двоє чоловіків, 1 випадок сексуальної експлуатації, 2 – трудової. Всі – громадяни України.

Проте, тільки у Харківській області, за даними правозахисників, до громадських партнерів МОМ з питань надання допомоги особам, постраждалим від торгівлі людьми, звернулося близько 150 громадян. Усім їм, за сприяння представництва МОМ в Україні, надавалася матеріальна, медична, правова та інша підтримка. Звісно, що й ця цифра є лише верхівкою айсбергу проблеми, оскільки за допомогою звертаються далеко не всі, хто потрапляв у сучасне рабство.

До речі, Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда – Україна» вже здійснював моніторинг виконання Державної програми протидії торгівлі людьми до 2010 року. З інформацією про це можна ознайомитися тут:

 Поділитися