MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна – небезпечна країна для біженців

19.02.2013   
Георгій Кобзар
Управління верховного комісара ООН у справах біженців в Україні, Білорусі та Молдові вважає, що Україна не є безпечною країною для біженців.

За інформацією «Інституту прав людини і запобігання екстремізму та ксенофобії», Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні, Білорусі та Молдові вважає, що Україна не є безпечною країною для біженців.

«На цьому етапі Україна не може вважатися безпечною країною для всіх біженців. Ми не можемо сказати, що система в повній мірі працює і всіх захищає», – розповів у Києві регіональний представник УВКБ ООН Олдріх Андрісек.

На його думку, Україні необхідно ще доопрацювати законодавство і поліпшити забезпечення захисту і соціалізації біженців.

Андрісек також зазначив, що «є певні національності, яким складніше отримати, або які, за статистикою, менше отримують статус біженця». Щоправда, він не назвав ці національності.

При цьому представник УВКБ ООН висловив сподівання, що в 2013 році в Україні будуть позитивні зміни в даній сфері.

Як говориться у звіті Управління верховного комісара Організації Об’єднаних Націй у справах біженців в Україні, Білорусі та Молдові, 1860 осіб, у тому числі діти, звернулися із заявою про надання статусу біженця в Україні в 2012 році. Майже третину з них складають громадяни Афганістану.

641 людина отримала відмову в наданні статусу біженця. У більш ніж 400 випадках в оформленні документів для розгляду по суті було відмовлено, лише 63 особи отримали статус біженця і 89 визнані особами, яким потрібно додатковий захист.

Нагадаємо, голова Центру консультування біженців і мігрантів Благодійного фонду «Соціальна служба допомоги» Валерій Задоренко зазначав, що на Харківщині з 2003 року жодна людина не отримала статусу біженця. При цьому, за українським законодавством, ці люди часто не мають права на працевлаштування, отже, приречені або жити у злиднях, або йти на порушення, щоб прогодувати себе та свої сім’ї. Звісно, на тлі цього пишним цвітом розквітає корупція.

 Поділитися