MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Харківські комунальники напали на журналіста

05.03.2013   

Співробітники комунального підприємства «Теплові мережі» розбили фототехніку журналіста газети «Трибуна ТВ».

Як повідомляє сайт міста Харкова 057.ua, «тепловики» збирали платежі в пересувному пункті, обладнаному в автівці. Кореспондент газети «Трибуна-ТВ» Ігор Шараков вирішив дізнатися про такий спосіб оплати.

Однак, за словами журналіста, один із присутніх в автомобілі чоловіків із застосуванням фізичної сили виштовхав його з автомобіля, аргументуючи це тим, що знімати на відео не можна. Мовляв, якщо відвідувач не прийшов оплачувати послуги, то робити в автомобілі нема чого.

І. Шараков відзначив, що спробував пояснити свої права, посилався на закон, але...

«Підійшовши ближче до автомобіля, я назвав видання, в якому працюю, посаду, прізвище та ім’я, потягнувся до кишені, щоб другий раз показати службове посвідчення. У цей момент з машини вискочив чоловік, вихопив у мене з рук фотоапарат, вдарив його об двері машини та дверну стійку, кинув його на асфальт і швидко зник в автомобілі», – розповів журналіст.

Приїхавши на місце події, працівники міліції зафіксували факт нападу і псування майна. У ГУМВС України про такий інцидент знають, кажуть, що розбираються в тому, що трапилося. Даний випадок внесений до єдиного реєстру досудових розслідувань. Фотоапарат переданий на експертизу.

«За словами другої сторони, справа була в тому, що люди, які платили за комунальні послуги, просили журналіста не фотографувати їх. На цьому ґрунті і зав’язався конфлікт. Будемо розбиратися», – зазначили в міліції.

Нагадаємо, що вітчизняне законодавство передбачає кримінальну відповідальність за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ст. 171 Кримінального кодексу України).

У минулому році було порушено 6 справ за 171 статтею ККУ, що є рекордним числом за всі роки незалежності. Проте покарання несе, в середньому, лише кожен 20-й нападник на працівників ЗМІ. Як наголошують медіаексперти, безкарність за напади стала основною причиною зростання фізичної агресії по відношенню до журналістів.

 Поділитися