MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У 2012 році на Харківщині порушено 4 кримінальні справи за умисне вбивство з мотивів ненависті

05.03.2013   
Юрій Чумак
Як свідчить міліцейська статистика за 2012 рік, на Харківщині було скоєно 4 злочини, передбачені п. 14 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості).

В рамках проекту з моніторингу порушень прав людини на ґрунті расизму й дискримінації, здійснюваного Харківською правозахисною групою за підтримки німецького Фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» (EVZ), громадською організацією «Центр правових та політичних досліджень «ДУМА» в лютому поточного року було спрямовано запит на інформацію до Головного управління МВС України в Харківській області.

У ньому запитувалась наступна інформація:

1. Кількість порушених кримінальних справ та відкритих кримінальних проваджень у Харківській області за п. 14 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України за умисне вбивство з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості (у 2012 році). Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників та потерпілих).

2. Кількість порушених кримінальних справ та відкритих кримінальних проваджень у Харківській області за ч. 2 ст. 121 КК України за умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості (у 2012 році). Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників та потерпілих).

3. Кількість порушених кримінальних справ та відкритих кримінальних проваджень у Харківській області за ч. 2 ст. 122 КК України за умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, вчинене з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості (у 2012 році). Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників та потерпілих).

4. Кількість порушених кримінальних справ та відкритих кримінальних проваджень у Харківській області за ч. 2 ст. 126 КК України за побої і мордування, вчинені з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості (у 2012 році). Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників та потерпілих).

5. Кількість порушених кримінальних справ та відкритих кримінальних проваджень у Харківській області за ч. 2 ст. 127 КК України за катування, вчинене з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості (у 2012 році). Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників та потерпілих).

6. Кількість порушених кримінальних справ та відкритих кримінальних проваджень у Харківській області за ч. 2 ст. 129 КК України за погрозу вбивством, вчинену з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості (у 2012 році). Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників та потерпілих).

7. Кількість порушених кримінальних справ та відкритих кримінальних проваджень у Харківській області за ст. 161 КК України за порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань (у 2012 році). Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників та потерпілих).

8. Кількість порушених кримінальних справ та відкритих кримінальних проваджень у Харківській області за ст. 296 КК України за хуліганство по відношенню до іноземних громадян (у 2012 році). Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників та потерпілих).

9. Кількість порушених кримінальних справ та відкритих кримінальних проваджень у Харківській області за ст. 300 КК України за ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію (у 2012 році). Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен осіб, що скоїли злочин).

10. Кількість скарг іноземних громадян на побиття, незаконне затримання їх працівниками ГУМВС України в Харківській області (у 2012 році). Фабули справ (без зазначення прізвищ та імен кривдників та потерпілих). Кількість скарг, що знайшли своє підтвердження в ході службових перевірок.

Відповідь, що надійшла, заслуговує на увагу. З одного боку, в ній вже традиційно зазначається, що «протягом 2012 року до Головного управління скарг іноземних громадян на побиття, незаконне затримання їх працівниками ГУМВС України в Харківській області не надходило».



А з іншого, вказується, що минулого року було порушено 5 кримінальних справ за хуліганство по відношенню до іноземних громадян (у 2011 році таких було 7), з фабул яких вбачається, що лише 1 напад було вчинено з метою заволодіння грішми (у сумі 500 доларів США). Підґрунтя інших нападів на іноземців, що закінчилися нанесенням останнім тілесних ушкоджень, незрозумілі.


Проте, остання інформація просто змушує жахнутися: як свідчить міліцейська статистика, причому, неповна, а станом на 20.11.2012 (до набуття чинності нового Кримінального процесуального кодексу України), на Харківщині минулого року було скоєно 4 злочини, передбачені п. 14 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості). Слава Богу, що злочинний намір нападникам не завжди вдавалося довести до кінця.

Отже, можна дійти висновку, що злочини на ґрунті ненависті на Харківщині, на жаль, мають місце. Однак, на відміну від минулого року, коли міліція кримінальних проявів за такою ознакою просто не кваліфікувала, відтепер їм приділяється, хочеться вірити, належна увага.

 Поділитися