MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Х Docudays: право на кіно про права

28.03.2013   
Юрій Чумак
Не налякав гостей та учасників і загін «спецназівців», який прийшов на відкриття задля того, щоб оголосити… про заборону Кінофестивалю, винесену якимсь суддею Помідоровим.

22 – 28 березня 2013 року в Києві проходив ювілейний X Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Незважаючи на примхи природи, яка наприкінці березня «нагородила» Київ снігопадом, що за 2 дні накрив столицю місячною нормою опадів, це не злякало справжніх кіногурманів, правозахисників і громадських активістів – кінопокази, дискусії, семінари, майстер-класи, фотовиставки проходили з аншлагами.

Власне, як не налякав гостей та учасників і загін «спецназівців», який прийшов на відкриття задля того, щоб оголосити… про заборону Кінофестивалю, винесену якимсь суддею Помідоровим (прізвище котрого явно співзвучне з суддею Огурцовим, що 28.02.2013 р. прийняв горезвісне рішення про заборону проводити будь-які мирні зібрання під Генеральною прокуратурою). Шок і здивування деяких представників іноземних делегацій розвіялися під вигуки «ганьба», що лунали на адресу непрошених «стражів порядку» від призвичаєних до таких заборон українських громадян.

Втім, на радість всім незабаром з’ясувалося, що прихід спецзагону до Будівлі кіно – яскравий перфоманс, і правоохоронці покинули залу. Натомість, з’явившись на великому екрані, під оплески глядачів вони… каталися зі снігового пагорбу на власних щитах.

Отже, цьогорічний фестиваль відбувся під гаслом «Вибір – є!». Його головна ідея – на прикладі героїв документальних фільмів з різних країн продемонструвати українському глядачеві, що у кожного з нас завжди є вибір: змиритися з авторитарним, диктаторським режимом чи боротися за перемогу демократії; виходити на акції протесту чи відсиджуватися вдома, поки протестують інші; вимагати від влади прозорості та відкритості у прийнятті рішень чи давати хабарі.

У фестивалі взяли участь всесвітньо відомі режисери і сценаристи з Європи, Америки, Азії та Африки, герої фільмів і правозахисники з різних країн – як демократичних, так і авторитарних, а також з України, яка наразі застигла між цими двома «полюсами».

Дискусії після перегляду фільмів за участю правозахисників допомагали чітко усвідомити і зрозуміти, які можуть бути наслідки того чи іншого вибору для окремого індивіда і країни в цілому.

На зустріч із глядачами та учасниками фестивалю запрошувались:
- Громадянська служба «Свідомо», що представила семінар-воркшоп «І словом, і ділом».
- Центр Громадянських Свобод, що провів майстер-клас із дискусійних форм обговорення «Кіно як ефективний спосіб просвіти молоді в галузі прав людини».
- Представники проекту з інтеграції медіаосвіти й медіаграмотності у вишах та школах розповіли про медіаосвіту на прикладі документальних стрічок.
- Всеукраїнська програма «Розуміємо права людини» провела майстер-клас «Кіно – форум-театр – пошук вирішення проблеми».
- Українська Гельсінська спілка з прав людини, що виступила організатором круглого столу «Вибір є!» та панельної дискусії «Право на справедливий суд».
- Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда – Україна», що організував видовищний майстер-клас захисту жінок від дискримінації.
- Незалежна медіа-профспілка України провела тренінг «Безпека журналістів в умовах українських реалій».
- Партнерство «За свободу мирних зібрань», яке презентувало «Щоденник українського пікетувальника», підготовлений у стилі соціальної антиутопії.
- Асоціація українських моніторів дотримання прав людини, яка підготувала інтерактивну лекцію для молоді «Ти і міліція – як захистити себе».

У рамках Х Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA з 23 до 27 березня працював унікальний просвітницький проект, спрямований на подолання стереотипів та упереджень, що панують у суспільстві – «Жива бібліотека», модератором якого виступила ГО «Центр Соціальна дія». Як у звичайній бібліотеці читачі обирають і читають книжки на цікаву для них тему, так і в «Живій бібліотеці» кожен охочий мав змогу обрати людину-«книгу» з цікавим життєвим досвідом і поставити їй різноманітні запитання.

Жваву зацікавленість викликали фотовиставки друга і продюсера фестивалю Андрія Матросова (який, на жаль, передчасно пішов із життя) «Нульові» та Романа Бондарчука «Ромський альбом».

Також під час фестивалю відомі кінорежисери поділилися своїми секретами веб-документалістики.

Звісно, що найбільший інтерес публіки було прикуто саме до демонстрацій кращих документальних стрічок з усього світу. Крім сеансів у різних залах Будинку кіно та «Кінопанорами», організатори подбали про можливість кожному бажаючому переглянути будь-які фільми з програмного кінопоказу у спеціальній відеотеці фестивалю.

Журі визначало кращі фільми у 3-х номінаціях – «DOCU/Життя», «DOCU/Право» та «DOCU/Коротко».

Слід зауважити, що у конкурсі DOCU/Право кращим було визнано документальну кінострічку «Дівчина з Півдня» аргентинського режисера Хосе Луїса Гарсіа – фільм про активістку з Південної Кореї, яка 20 років страждає в суспільстві, що перебуває у фактичному стані війни. У цьому конкурсі також було вручено спеціальний диплом фінському фільму «Синдром панка» (режисери Юрко Карккайнен і Яні-Петрі Пассі) – за відстоювання ідеалів гуманізму…

Феєрія фестивалю, на жаль, закінчилася. Але одночасно покладено початок вже традиційному Мандрівному фестивалю документального кіно про права людини, який вирушить містами й селами України, щоб продемонструвати вітчизняному глядачеві кращі шедеври світової кінодокументалістики.

 

 Поділитися