MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Чернігові працює Центр правового захисту підприємців

29.03.2013    джерело: www.civicua.org
Віктор Тарасов
Основна мета роботи Центру правового захисту підприємців й полягає у наданні безоплатної юридичної допомоги, підвищенні правової обізнаності та активізації представників малого бізнесу на захист своїх прав, а також аналізу ефективності наявних правових механізмів по захисту підприємницьких прав на рівні Чернігівської області.

ситуація з дотриманням підприємницьких прав, особливо на рівні невеликих громад, є складною.

На практиці малі підприємці відчувають повну незахищеність. Податковий тиск, корупція, рейдерство, постійна загроза знищення з боку великого бізнесу стали нормою для малих та середніх підприємців. 

Масові акції протесту суб’єктів малого та середнього бізнесу на захист своїх прав, що мали місце в Україні в 2010-2011 роках, захлинулися через специфічність підприємницького середовища та недостатність координації протестів. В той же час, зміни у податковому законодавстві суттєво позначились на роботі підприємців. Деякі суб’єкти підприємницької діяльності змушені були припинити свою діяльність. Багатьох лякають нові правила перевірок контролюючими органами. 

Про це досить красномовно говорять дані статистики: кількість суб’єктів малого бізнесу протягом 2010-2011 років в Чернігівській області скоротилася майже на 15%. І це в той час як регіон має найвищий рівень безробіття в державі, що сягає 12% за методологією Міжнародної організації праці (МОП). 

Як показує досвід правозахисників, порушення підприємницьких прав мають різний характер, але, як правило, викликанні незмінним переліком факторів: низька правова свідомість підприємців, обмеженість доступу до ефективної правової допомоги, відсутність дієвих державних та недержавних структур, які мають ефективні інструменти захисту прав підприємців, а головне - відсутність дієвої системи моніторингу стану дотримання підприємницьких прав та лобіювання відповідних змін на законодавчому рівні. 

Тому основна мета роботи Центру правового захисту підприємців Чернігівщини й полягає у наданні безоплатної юридичної допомоги, підвищенні правової обізнаності та активізації представників малого бізнесу на захист власних економічних та майнових прав, а також аналізу ефективності наявних правових механізмів по захисту підприємницьких прав на рівні Чернігівської області. 

Центр правового захисту підприємців працює щоденно з 11.00 до 17.00 за адресою: м.Чернігів, 14000, вул.Горького 57/1; телефон «гарячої лінії»: (0462) 612-532. 

Проект реалізується за підтримки програми “Верховенство права” Міжнародного фонду «Відродження».

Джерело : Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

 Поділитися