MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Визнали недійсним договір, якого… не було

09.04.2013   
Юрій Шершень

Пенсіонер має земельний пай, працювати на якому сил вже не вистачає. Згодом виявляється, що його землю обробляють за договором, якого він ніколи не підписував. Але розірвати цю «фількіну грамоту» вдалося лише за рішенням суду.


С. на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 5,8275 га, розташована на території Семенівської сільської ради Шевченківського району Харківської області, що підтверджується державним актом, виданим 27.12.2004 року.

У 2011 році він дізнався, що відносно його землі існує договір оренди, укладений нібито між ним та селянським господарством «Колос» ще в 2008 році. Але вказаний договір він… не підписував.

Як пояснює сам С., 19 травня 2008 року між ним та селянським фермерським господарством «Колос» попередньо було укладено договір оренди земельної ділянки. Строк, на який укладався договір, було встановлено в 10 років. Заява С. щодо реєстрації договору оренди земельної ділянки від 19.05.2008 року стосувалась саме цього договору. Однак, через життєві обставини, дану заяву С. особисто до Держкомзему не надав, вона була залишена у СФГ «Колос».

А не надав її С. тому, що з самого початку співпраці з СФГ «Колос» почалися розбіжності та суперечки. Тому С. обмежився усною домовленістю з керівництвом СФГ «Колос» щодо користування його земельною ділянкою, а сам вирішив шукати інше підприємство-орендаря для своєї землі.

І випадково, лише у 2011 році, при отриманні платні за користування земельною ділянкою, він дізнався, що існує інший договір, датований також 19 травня 2008 року, в якому орендарем значиться вже селянське господарство (а не селянське фермерське господарство) «Колос», збільшено строк дії договору – замість 10 на 25 років, а також змінено умови сплати орендної платні. І при цьому договір зареєстрований у Шевченківському районному відділі земельних ресурсів, хоча відповідної заяви С. не надавав!

Оскільки договору оренди земельної ділянки із зміненими суттєвими умовами С. не підписував, у нього з’явилися обґрунтовані підстави вважати, що підпис за нього поставила невідома стороння особа. З цього приводу (підробка документів) він разом із іншими мешканцями Шевченківського району, що потрапили у подібну ситуацію, у лютому 2012 р. подав заяву до ГУМВС України в Харківській області.

За цим фактом слідчим відділом Шевченківського РВ ГУМВС України в Харківській області 23 березня 2012 р. була порушена кримінальна справа за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 358 Кримінального кодексу України (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів).

Також С. звернувся до члена Харківської правозахисної групи адвоката Романа Лихачова за правовою допомогою. Р. Лихачов зазначив, що, згідно з ч. 5 ст. 126 Земельного кодексу України, право оренди земельної ділянки наступає після реєстрації договору оренди землі, проведеної відповідно до закону, а в даному випадку законодавчі норми були суттєво порушені. Тому було підготовлено цивільну позовну заяву С. до СГ «Колос» про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки.

Під час розгляду цивільної справи в суді, колишній начальник Шевченківського районного відділу земельних ресурсів пояснила, що «дійсно могла бути помилка і договір міг бути зареєстрований без згоди позивача (людський фактор)».

З огляду на всі ці «фактори», що явно були не на боці відповідача, Шевченківський районний суд визнав недійсним договір оренди земельної ділянки від 19.05.2008 р., нібито укладений між С. та СГ «Колос» та ще й стягнув з відповідача 107 грн. судового збору.

Керівництво селянського господарства не погодилось із рішенням суду та подало апеляцію.

В апеляційній інстанції інтереси С. представляла помічник адвоката Лихачова, спеціаліст у галузі цивільного права Наталя Третьякова. Вислухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, судова колегія Апеляційного суду Харківської області дійшла висновку, що апеляційна скарга СГ «Колос» не підлягає задоволенню.

Отже, рішення суду вступило в законну силу, а кабальний договір, який ніколи не підписувався С., нарешті перестав існувати.

 Поділитися