MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Олаолу Фемі звільнено з-під варти

17.04.2013   

Ленінський райсуд Луганська 17 квітня 2013 року задовольнив клопотання щодо взяття на поруки нігерійського студента Олаолу Фемі, який 1,5 роки перебував у СІЗО.

Як повідомляє «Полеміка», на адресу суду надійшло одразу кілька клопотань про зміну запобіжного заходу Олаолу Фемі: від адвокатів підсудного, правозахисних організацій «Поступ» і «Фундація регіональних ініціатив», а також від громадянина Гудими.

Зазначимо, що клопотання ФРІ підтримала Омбудсмен Валерія Лутковська, яка рекомендувала суду віддати Олаолу на поруки цієї організації: «Має братись до уваги не лише дотримання процесуальних вимог національного законодавства, а й обґрунтованість підозри, на підставі якої здійснено затримання, та легітимність мети, з якою особу затримано і потім узято під варту», – наголошувалось у зверненні Уповноваженого з прав людини Валерії Лутковської до суду.

Суд раніше вже неодноразово відмовляв захисту у зміні запобіжного заходу підсудному.

Цього разу суд прийняв рішення відхилити клопотання захисту, громадянина Гудими та організації «Поступ» і… задовольнити клопотання громадської організації «ФРІ», віддавши Олаолу на поруки представнику її правління, та звільнити підсудного з-під варти в залі суду.

Як зазначив сам Олаолу, він буде жити на знімній квартирі, де проживав раніше, та пообіцяв «добре себе вести і відвідувати всі судові засідання».

Нагадаємо, згідно з обвинувальним висновком, Олаолу Фемі звинувачується за ст. 296 ч. 4, ст. 15 ч. 2, ст. 115 ч.2 п.7 Кримінального кодексу України. Йому загрожує від 8 років до довічного ув’язнення за заподіяння 5 листопада 2011 р. в ході бійки легких тілесних ушкоджень 3 громадянам України.

Раніше потерпілі неодноразово відмовлялися від своїх досудових свідчень. А в ГУМВС в Луганській області підтвердили, що мати одного з потерпілих працює оперуповноваженим в одному з райвідділів міліції Луганська.

Низка правозахисних організацій України та німецька ініціативна група «PRAVO. Berlin Group for Human Rights in Ukraine» організували широку громадську кампанію «Свободу Олаолу Фемі!», заявляючи про грубі процесуальні порушення, допущені в ході розслідування даної справи, і ще більш грубі порушення прав людини, допущені слідством по відношенню до Фемі.

 Поділитися