MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Євген Захаров: Лутковська "втікає" від усіх питань, які вважає політичними

24.04.2013    джерело: Тиждень.ua
Позиція уповноваженого з прав людини Верховної Ради Валерії Лутковської щодо деполітизації офісу омбудсмена не є коректною. Таку думку в коментарі Тиждень.ua висловив голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров.

«Я вважаю, що ота її постановка про деполітизацію офісу уповноваженого – все ж таки, на мій погляд, не є коректною. Вона просто "втікає" від всіх питань, які вважає політичними. Отак вона розуміє цю деполітизацію. Тобто, все, що стосується політики, повинно бути поза її офісом. Це вона декларує й так і вчиняє, доволі послідовно», – сказав він.

«Але, з іншого боку, розумієте, застосування політичної мотивації в кримінальному судочинстві, скажімо, прямо веде до порушень прав людини і до порушення права на справедливий суд, зокрема, в цих кримінальних процесах, що ми і бачили на прикладі і Юлії Тимошенко, і Юрія Луценка, і інших людей, які переслідувалися за політичними мотивами. І, на мій погляд, оскільки така річ, як політична мотивація у кримінальному судочинстві прямо веде до порушень прав людини, то уповноважений з прав людини не може відмовлятися взагалі від розгляду цих питань. Тут я не згодний з позицією Валерії Лутковської», – підкреслив правозахисник.

Водночас він звернув увагу на той момент, що омбудсмен все-таки написала заяву про помилування Луценка.

«Виходячи з його стану здоров’я – вона постійно за цим слідкувала, їздила до нього багато, бачила, що йому все гірше і гірше стає. І вона мотивувала це звернення саме цими речами. Хоча, між іншим, та ж сама мотивація могла би бути і щодо Тимошенко. Нічим з цієї точки зору ситуація не відрізняється. Там інша ситуація в іншому плані. Там є суди, які йдуть і ніяк не відбудуться якраз тому, що вона хворіє», – наголосив Захаров.

Водночас він зазначив, що Лутковська «просунулася в багатьох питаннях, які раніше не розглядалися взагалі». Зокрема, це створення національного превентивного механізму.

«Тобто, за рік організоване управління і здійснено близько двохсот візитів. Знайшли багато проблем в цих закритих установах. Це не тільки слідчі ізолятори, це і табори для мігрантів, і психіатричні лікарні, і дитячі будинки закритого типу. Все це запрацювало», – відзначив правозахисник.

Він також додав, що ці візити здійснюються спільно із представниками громадських правозахисних організацій.

«І якщо раніше в нас були проблеми з тим, що нам телефонують, розповідають про різні дуже важкі речі, про побиття, про знущання і т.д., а у нас фактично не було ніяких можливостей для реагування, окрім якогось публічного розголосу і привернення уваги до цих речей журналістів і суспільства. А тепер є можливість звернутися до офісу уповноваженого – і в цьому управлінні намагаються поїхати в такі місця, зрозуміти, що там відбувається і впливати на те, щоб ці проблеми були вирішені», – розповів Захаров.

За його словами, слід відзначити також реакцію омбудсмена на законопроекти, які порушують права людини і звернення до парламенту з намаганням змінити ці законопроекти.

«Не завжди це Лутковській вдавалося, але в деяких випадках вдавалося і вона справді впливала на ці речі», – додав він. 

Як відомо, сьогодні, 24 квітня, виповнюється рік з часу обрання Валерії Лутковської уповноваженим з прав людини Верховної Ради.

24 квітня, 2013

 Поділитися